Najprej prostor opremite

Ne kupite kar prvega umetniškega dela, ki si ga lahko privoščite. Najprej opremite prostor, nato pa šele poiščite umetnino, ki se bo z njim najlepše skladala. Dobro izbrano delo namreč združuje vse barve prostora kakor tudi njegov stil. V sodoben interier lahko tako denimo postavite črno-bele fotografije v preprostih metalnih okvirjih; bolj domačen dom pa poživijo cvetni motivi, pokrajine in stare tkanine.


Umetnina je lahko širok pojem

Umetniško delo ni samo uokvirjena slika. Razstavite lahko tudi fotografije ali stare krožnike. Povečajte in uokvirite vaše počitniške fotografije ter jih obesite tako, da jih več visi skupaj. Na polici pa razporedite posodje vaše stare matere.


Kako postaviti umetnine?

Nikakor z njimi ne prekrijte vseh praznih sten. Namesto tega izberite glavno steno, na njej pa središčno točko. Po navadi je to stena, ki gleda proti vhodu. Prav tako najbolj pomembna dela postavite v višino oči. Največja napaka je, če umetnino postavimo previsoko ter moramo nato stati na prstih, da bi si jo lahko bolje ogledali.


Kje iskati?

Seveda lahko obiščete galerije, zanimiva dela pa se najdejo tudi na bolšjem trgu in na spletu. Dobra dela resnično niso vedno draga. Poleg tega pa ni najbolj pomembna cena, temveč občutek. Kupite umetnino, ki vam je všeč. Prav tako naj vam bo kupovanje v zabavo, zato ne obupajte, dokler ne najdete umetnine, ki vam bo nekaj pomenila.