Aluminij

Tehnično gledano aluminij ne spada v kategorijo težkih kovin, pa vendar je to kovina, ki lahko predstavlja resno grožnjo za naše zdravje, še posebno, če smo mu izpostavljeni dalj časa. Najdemo ga v hrani za dojenčke, vnaprej pečenih proizvodih, industrijsko pridelani hrani, aluminijastih loncih, ponvah, deodorantih, šamponu in vlažilni kremi za kožo.

Kadmij

kovine_seat_covers.JPG

Kadmij povzroči resne posledice na možganih in zavira sposobnost organizma za absorbiranje hranil, kot so železo, cink in kalcij, zaradi česar postanemo bolj dovzetni za bolezni kosti in imunskega sistema. Najdemo ga v avtomobilskih prevlekah sedežev, črni gumi, večkrat uporabljenem motornem olju, keramiki, izparelem mleku, gnojilih, talnih oblogah, fungicidih, pohištvu, rafinirani beli moki in brezalkoholnih pijačah iz avtomatov, katerih cevi vsebujejo kadmij.

Svinec

Izpostavljenost svincu lahko povzroči demenco in Alzheimerjevo bolezen, učne težave, napade, agresijo, hiperaktivnost in mnoge druge zdravstvene težave. Svinec je moč najti v cigaretnem dimu (tudi pri pasivnem kajenju), hrani iz pločevink, barvitem, gladkem časopisnem papirju, nekaterih keramičnih posodah, stenskih barvah v starejših domovih, svinčenih ceveh v starejših stavbah in rafinirani čokoladi. Svinec najdemo tudi v izpušnih plinih avtomobilov, ki vozijo na osvinčeni bencin.

Živo srebro

Dobro znana lastnost živega srebra, ki se sprošča v obliki hlapov, je, da po krvi hitro pride do možganov, zato ga povezujemo z nevrološkimi, psihološkimi in imunološkimi boleznimi, skupaj z Alzheimerjevo boleznijo. Povzročal naj bi tudi srčno aritmijo, glavobole, zamegljen vid in splošno telesno šibkost.

kovine_zobje.jpg

Živo srebro najdemo v amalgamskih zobnih plombah, čeprav mnogi zobozdravniki navajajo študije, ki dokazujejo, da take plombe ne oddajajo živosrebrnih delcev. Najdemo ga celo v cepivih, saj mnoga izmed njih, tudi tista za otroke, vsebujejo večje količine konzervansa thimerosol, ki vsebuje to nevarno kovino. Živo srebro je tudi v ribah – seveda ne v vseh, toda večina gojenih vrst je okuženih z njim.