Za preiskavo, s katero bodo ugotovili vsebnost kemikalij v ljudeh, morajo na zavodu do konca prihodnjega leta zbrati 200 preiskovancev obeh spolov iz območij upravne enote Celje, Zgornje Savinjske doline, Šmarja in Sevnice. Sto jih mora živeti v mestu, torej na onesnaženem območju, sto pa na podeželju. Stari morajo biti od 20 do 40 let, ne smejo imeti kroničnih bolezni, na delovnem mestu ne smejo biti izpostavljeni določenim kemikalijam, seveda tudi ne smejo biti kadilci.

Kriteriji pri ženskah so še bolj ostri, saj lahko sodelujejo samo ženske v obdobju prvih dveh mesecev po porodu, če niso rodile dvojčkov in če je njihova nosečnost potekala normalno. "Projekt je za zdaj v začetni fazi, ko navezujemo stike z neposrednimi izvajalci, torej z ginekološkimi ordinacijami, laboratoriji in materinskimi šolami. Sodelujočim bomo ugotavljali koncentracije strupenih kovin, kot so kadmij, svinec, živo srebro in arzen, ter obstojna onesnaževala. To so dioksini in različni pesticidi. Ugotavljali bomo tudi koncentracijo selena, bakra in cinka," je pojasnila dr. Uršičeva.

Projekt biomonitoringa kemikalij in njihovih ostankov v ljudeh poteka pod okriljem ministrstva za zdravje in bo zajel vse slovenske regije, tako da bodo lahko strokovnjaki rezultate po regijah primerjali in nato seveda predlagali oziroma poiskali najboljše rešitve.