Pravilna razsvetljava

Za dobro počutje v kopalnici je pomembna pravilna svetloba. Naj bo svetloba v tem prostoru čim bolj razpršena in mehka, saj se želite izogniti sterilnemu videzu. Za zmehčanje svetlobe v kopalnici uporabite kombinacijo različno usmerjenih luči in reflektorjev, ki jih lahko zatemnite.

visok_sijaj.jpg

Visoki sijaj

Visoki sijaj na tleh, elementih, pipah na pogled in na dotik deluje sodobno in čisto. Na takih površinah so seveda prstni odtisi dobro vidni, po drugi strani pa boste kopalnico z elementi visokega sijaja zlahka očistili. Tak prostor bo imel tudi pozimi dovolj svetlobe, elementi z visokim sijajem pa bodo poskrbeli, da bo vaša kopalnica privlačna ter dalj časa moderna.

Preprosta zasnova tal

Preprosta zasnova tal bo tudi majhno kopalnico naredila čistejšo in večjo. Bogati vzorci na tleh običajno prispevajo k videzu nereda, čeprav prostor sploh ni neurejen. Prav tako ni treba, da so tla v kopalnici položena s ploščicami - v nekaterih kopalnicah najdemo tudi linolej. Kakor koli že - izčiščen, jasen vzorec bo kopalnico naredil elegantno in večjo, ne glede na njeno dejansko velikost.

tla_kopalnica.jpg

Različni materiali

Naj vas ob načrtovanju kopalnice ne bo strah uporabiti jekla, lesa, (steklenih) ogledal, keramike, kamna  in drugih. Kombinacija raznovrstnih materialov bo poskrbela, da vaša kopalnica ne bo videti sterilna in enodimenzionalna. Različni materiali prispevajo tudi k večjemu občutku domačnosti in prijetnemu ozračju. Ko stopite v svojo kopalnico, se želite počutiti toplo, udobno in domače, mar ne? To je mesto, kjer ste najbolj sproščeni in intimni, zato je dobro, da si jo kolikor je le mogoče prilagodite svojim potrebam.

Vključite dodatke za piko na i

Veliko ljudi je pozornih le na vidik večje preureditve kopalnice. Kopalniški elementi so popolno postavljeni, tla so brezhibno položena in ogledala so nastavljena ravno prav, da ulovijo dovolj svetlobe. Vendar kopalnica ne more biti popolna brez zaključnih dodatkov. Poskusite naslednje: na brisače našijte barvne oznake za vsakega družinskega člana, na vidno mesto postavite lepe kozarce za shranjevanje, ki bodo vsebovali mila, sveče in druge pripomočke, ter v kopalnici z dnevno svetlobo uporabite rastline, ki dobro prenašajo vlago.

kozarci_kopalnica.jpg

Praktične in elegantne oblike

Če imate možnost, dvignite umivalnik in straniščno školjko od tal. S to taktiko bo tudi najmanjša kopalnica videti prostornejša. Če načrtujete novo ureditev kopalnice, potem je najboljši čas, da si v trgovinah za domače mojstre priskrbite elemente, ki jih pritrdite na zid. Ne bo vam žal. Večino opisanih idej lahko izvedete sami. Pri nameščanju novih kopalniških elementov boste, če nimate izkušenj, potrebovali vodovodarja, drugih opravil pa se, če  ste izkušen domači mojster, z lahkoto lotite sami.

Več fotografij sodobno zasnovanih in urejenih kopalnic si lahko ogledate v naši fotogaleriji.