"Hoteli smo povezati naravo, tehnologijo in umetnost. Začeli smo z grafiti iz maha in prešli na mešanico zemlje in semen. Osnova projekta je stroj CNC, ki je oblikovan, da stiska mešanico prsti, vode in semen," je povedala voditeljica projekta Maja Petek in napovedala, da razmišljajo o izdelavi novih manjših strojev, ki jih je lažje prenašati.

tiskaj_zeleno5.jpg

Projekt, ki povezuje naravo, tehnologijo in umetnost

"Spoznale smo se na fakulteti in razmišljale o projektu, ki bi povezal naravo, tehnologijo in umetnost. Porodila se nam je ideja, da bi natiskale svoj vrt in nastal je ta projekt," je povedala Tina Zidanšek, ki je prišla v New York skupaj z Majo Petek, kuratorko Nino Jezo in tehnologom Simonom Tržanom. Stroj na podlago natisne mešanico v različnih podobah, oblikah in formatih, ki čez nekaj dni ozeleni. V projektu sicer sodelujeta še Urška Skaza in Danica Rženičnik, mentor pa je profesor Dušan Zidar.

"Tiskalnik je podoben drugim, razlika pa je v glavi, ki omogoča, da jo napolnimo z zemljo in semeni, da se lahko tiska," je povedal Tržan, ki je projektu dodal tehnično in računalniško strokovnost in dodal, da je njihova skupina na sejmu nekaj posebnega, ker tiska naravne stvari. Ker je v ZDA prepovedano uvažati zemljo in semena, so se znašli tako, da so šli v Centralni park in nakopali zemljo, kupili semena in začeli delati. Newyorška zemlja za projekt ni tako kakovostna kot slovenska, ki ima več ilovice, zato so jo morali dodati.

tiskaj_zeleno4.jpg

Zaželeno sodelovanje s strokovnjaki in podjetji

"Projekt je še zelo mlad in raziskujemo naprej. Radi bi se povezali z drugimi strokovnjaki, na primer iz kmetijstva in podjetji. Razmišljamo tudi o recikliranju," je povedala Jeza, ki je skupino izstrelila v svet. "V Mariboru sem organizirala mednarodni festival računalniške umetnosti, ki bo letos praznoval 20 let. Profesor Zidar me je seznanil s skupino Tiskaj zeleno in dobili smo povabilo na udeležbo v New Yorku," je povedala Jeza.

Kot je dejala, so jih povabili na podobne sejme v London, Pariz, Moskvo, Singapur, delovanje stroja za tiskanje trave pa so snemali številni tuji in ameriški mediji. "Poleti so nas povabili v pariški Louvre, da tiskamo vrt, zanimanje pa je tudi od Nizozemcev, Japoncev in Vietnamcev. Vendar pa bomo morali najti sponzorje. Z nekaj slovenskimi podjetji, kot sta Mercator in Semenarna Ljubljana, že sodelujemo, vendar jih bomo potrebovali več," je povedala Jeza.

Videoprispevek si lahko ogledate tukaj.