Če je bilo doslej najbolj udobno ogrevanje z nafto, pa je zdaj na voljo več izbire, tako z vidika cen kot tudi z ekološkega vidika. Ena od priporočljivih odločitev je nakup sodobnega kotla na pelete. To odločitev podpira tudi država, ki del naložbe pokrije z nepovratnimi sredstvi, a je vsota za to vedno omejena. Sredi februarja naj bi bil predvidoma v ta namen objavljen nov razpis, poudariti pa gre, da ni pomembno, kdaj bo investicija izvedena, temveč kdaj se z vlogo v skladu z razpisnimi pogoji postavimo vrsto za nepovratna sredstva. Tu vam lahko pomagajo strokovnjaki podjetja MIX, ki si bodo vašo staro kotlovnico ogledali in vam predlagali najboljšo rešitev. Enako, da ne bo nesporazuma, pa velja tudi za novogradnje.

Samočistilni kotel na lesne pelete Pel-Tec

Tokrat zato predstavljamo samočistilni kotel na lesne pelete Pel-Tec, ki ga izdeluje hrvaško podjetje Centrometal in ga pri nas trži podjetje MIX. Gre za jekleni toplovodni kotel z integriranim gorilnikom na pelete. Kotel je samočistilni, kar ponuja uporabniku veliko udobja, in ima zelo enakomerno raven izkoristka. Digitalna regulacija skrbi za delovanje kotla, obtočne črpalke, črpalke za sanitarno vodo in avtomatsko čiščenje kotla. Zalogovnik peletov je seveda sestavni del kotla. Delovanje kotla je samodejno, z vgrajeno digitalno regulacijo, ki usmerja delovanje kotla, toplotne črpalke in črpalke za sanitarno vodo. Tudi čiščenje gorilnika in kotla je avtomatsko. Treba pa je približno enkrat na teden očistiti pepel, kar pa je odvisno tudi od kakovosti uporabljenih pelet.

ogrevanje1.jpg

Kotlovnica družine Gostiša

O kakovosti teh kotlov še največ povedo izkušnje uporabnikov. V družini Klinc so tako povedo: »Po dolgem in temeljitem premisleku smo se odločili za prenovo kotlovnice in obenem tudi za zamenjavo energenta. Nekaj podatkov smo dobili na internetu, še največ pa od prijateljev in znancev, ki so že zamenjali sistem. Skoraj vsi so se strinjali, da je odločitev za kotel Centromental in izvedbo kotlovnice po sistemu 'staro za novo' v izvedbi podjetja MIX dobra odločitev, predvsem z vidika kvalitete, cene in servisa. K odločitvi je veliko pripomogel tudi razpis subvencij. Naročili smo ogled obstoječe kotlovnice, po ogledu pa smo se na podlagi dobljene ponudbe in obljubljene pomoči pri pridobivanju subvencije odločili za kotlovnico Centromental. Montaža kotlovnice je bila končana v treh dneh, pomagali pa so nam tudi izpolniti potrebno dokumentacijo za Eko sklad.

Postopek do oddaje dokumentov na Eko sklad le en teden

Celoten postopek od potrditve ponudbe do oddaje dokumentov na Eko sklad je trajal samo teden dni. Subvencijo smo dobili izplačano, tako da smo s tem delom zelo zadovoljni. Kotlovnico so si ogledali tudi strokovnjaki Eko sklada, ki niso imeli nobenih pripomb. Kotlovnica obratuje že leto dni, napak pri delovanju ni, težave so se pojavile samo pri kurjenju z zelo slabimi lesnimi peleti. Po naših izkušnjah je bolje uporabljati dražje pelete višje kakovosti. Prihranek pri ogrevanju v primerjavi s kurilnim oljem je po enem letu kar 50-odstoten.«

Podobno povedo tudi v družini Gostiša: »Tudi mi smo se odločili za kotlovnico Centromental na priporočilo znancev, ki so jo že preizkusili. Presenetilo nas je, da je kotlovnica delovala že drugi dan po montaži. Zelo smo bili zadovoljni, ker je vse potekalo zelo hitro in strokovno, kar velja tako za monterje kot tudi trgovce v trgovini MIX. Znali so nam prisluhniti in upoštevati naše želje glede montaže ter nam pomagali pri pridobivanju subvencije Eko sklada. Naučili so nas, da je treba vsaj enkrat na teden kotel počistiti in posesati ter uporabljati kakovostne pelete. Izkoristek je tako optimalen, preverjeno! To izbiro zato priporočamo vsakomur, ki se odloča za zamenjavo kotlovnice.«
Več najbrž ni treba navajati …