Za našo hokejsko reprezentanco je bila velika čast, da je zastavo na odprtju iger nosil kapetan Tomaž Razingar. To je bil pravzaprav velik dogodek za ves slovenski šport, saj obstaja razlika med individualnimi in moštvenimi športi. Ko se na vrhu znajde posameznik, se zmaga pripiše le njemu, ko pa veliki met uspe moštvu, se vsa država poistoveti z dosežkom. Na odprtju je bilo lepo videti tako številno slovensko delegacijo, ki je ravno zaradi hokejistov množičnejša kot na prejšnjih olimpijskih igrah. Vidi se, da je hokejska reprezentanca v Sočiju združila prijetno s koristnim, ko je v nedeljo obiskala tekmo skakalcev in zaploskala srebrni kolajni Petra Prevca, ki se je tudi javno zahvalil za podporo. Če bi igralci le trenirali, bi bilo to precej moreče iz psihološkega vidika, zato ni nič narobe, da občutijo širok olimpijski utrip.

No, z jutrišnjo otvoritveno tekmo z Rusijo pa se za hokejiste naposled začenja tekmovalni del. Slovenija ima prednost, da ima uigrano zasedbo, ki se v zadnjih letih ni dosti spreminjala. Rusi so izpopolnili moštvo šele v ponedeljek, zato znajo imeti nekaj težav s kombinatoriko. Marsikdaj je lahko dvorezen meč, če ima moštvo preveč zvezdnikov na kupu, povrhu pa je Rusija pod neverjetnim bremenom, saj domačini od gostiteljev iger zahtevajo in pričakujejo zlato odličje. Slovenija naj bi bila v očeh mnogih avtsajder, vendar ko si enkrat na olimpijskih igrah, zagotovo nisi v občutno podrejenem položaju. Na tekmi z Rusijo se lahko zgodi marsikaj. S čvrsto obrambo in disciplino jim lahko nastavimo past, sem pa prepričan, da jih bomo dodobra namučili. Rusom se lahko pripeti, da bodo v žaru borbe hitro postali živčni, kar bi bila voda na naš mlin. Čeprav je tekmec z vseh vidikov v vlogi favorita, slovenski hokejisti v Soči zagotovo niso prišli zgolj na izlet. V njihov srcih bo vladal pozitiven adrenalin, morda jih še bolj ponesejo osvojene kolajne Petra Prevca, Vesne Fabjan in Teje Gregorin.

V primerjavi s kvalifikacijami v Vojensu je Slovenija krepko močnejša za Anžeta Kopitarja in Jana Muršaka, selektor Matjaž Kopitar pa je pravično sestavil spisek reprezentantov. Z Robertom Kristanom imamo dovolj izkušenj na vratarskem položaju, odlična zamenjava zanj pa je obetavni Luka Gračnar. V Sočiju imamo mlado reprezentanco, kar je pravilno, saj bodo ti igralci že na aprilskem prvenstvu v Južni Koreji med glavnimi aduti.

Zvone Šuvak je legenda slovenskega hokeja, nekdanji olimpijec in rekorder po številu golov za Jugoslavijo.