Zgodba o domnevno sporni preprodaji delnic Mladinske knjige (MK) Založbe, s katerimi sta nekdanja nadškofa dr. Anton Stres in dr. Franc Kramberger čez noč mariborski nadškofiji zagotovila 1,3 milijona evrov dobička na račun drugih podjetij, bo očitno dobila epilog na sodišču.

Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, kjer so šele po Dnevnikovem razkritju poslov izpred desetih let ponovno odprli primer in prvič sploh zaslišali vpletene, so končali predkazenski postopek in na okrožno sodišče v Ljubljani vložili zahtevo za preiskavo zoper štiri fizične osebe. Očitajo jim storitev dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja in pravic, za kar jim po dostopnih podatkih grozi večletna zaporna kazen.

Koga so osumili kaznivih dejanj in za koga so predlagali zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom, nam včeraj vodja tožilstva Tamara Gregorčič ni povedala. Na izrecno vprašanje je le potrdila, da je med osumljenimi nekdanji dolgoletni ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, čeprav ta po našem preverjanju sploh ni imel nobene (formalne) vloge pri poslih. Krašovec je bil namreč »le« predsednik uprave Gospodarstva Rast in prvi nadzornik Zvona Ena Holdinga. Kot je znano, je bil cerkveni finančnik decembra lani spoznan za krivega v odmevni zadevi Betnava.

Ali sta med osumljenimi tudi nekdanja nadškofa Stres in Kramberger, ki sta se podpisala pod domnevno sporne pogodbe o preprodaji delnic MK Založbe, ostaja neznanka. Sodeč po dosedanjem dogajanju je to malo verjetno. Kriminalisti ju namreč iz neznanega razloga po neuradnih informacijah sploh niso zaslišali, čeprav sta odigrala eno najvidnejših vlog v delniških poslih. Kazniva dejanja, ki so jih ugotovili v opravljeni preiskavi, so bila sicer storjena »na škodo družb Etol in NFD«, ki sta nastopali v kasnejših fazah delniških poslov. Tako ni povsem jasno, ali se bo na sodišču razčiščeval tudi njihov prvi del, v katerem je Nadškofija Maribor na lahek način prišla do milijonskih sredstev, ali le drugi del, ko je Zvon Ena Holding pokrival izgubo nekaterih vpletenih.

Kot smo razkrili v Dnevniku, je mariborska nadškofija decembra 2003 od Krekove družbe kupila večji paket delnic MK Založbe. Še isti dan jih je prodala Etolu pod vodstvom Ivana Fermeta, vendar po znatno višji ceni. Pri tem je brez vloženega evra zaslužila več kot 600.000 evrov. Enaka zgodba se je ponovila v začetku februarja 2004, v škofijsko blagajno pa je kapnilo še 663.000 evrov. Delnice so prodali NFD 1, pri čemer je bil na čelu NFD DZU Stanislav Valant. Do poslov je prišlo tik pred začetkom uradnega prevzema Zvona Ena Holdinga. Kasneje smo tudi razkrili, da so milijonska sredstva, ki jih je z delniškimi posli na lahek način zaslužila Nadškofija Maribor, prišla iz nekdanjega finančnega holdinga Zvon Ena, ki je pokril tudi izgube nekaterih vpletenih v posle, torej Etola in NFD.