Delegati Smučarske zveze Slovenije - Združenja smučarskih panog bodo novega, osmega predsednika izvolili na redni volilni skupščini, sklicani za 23. januarja v Plečnikovi dvorani hotela Mons v Ljubljani. Smrekar bo v boj za predsednika ene izmed največjih športnih zvez v Sloveniji, ki razpolaga z letnim proračunom nekaj manj kot deset milijonov evrov, vstopil brez protikandidata.

S kandidacijskim postopkom se je na današnji seji v prostorih zveze v Ljubljani seznanil izvršilni odbor zveze. V roku sta na sedež zveze prispeli dve ovojnici, kandidaturo Smrekarja sta namreč vložila dva kluba, Alpski smučarski klub Kranjska Gora in Smučarsko društvo Ajdovščina. Člani izvršilnega odbora so se dogovorili za oblikovanje posebne komisije, ki bo pregledala vse prispele kandidature, sklenil se je namreč tudi rok za vložitev kandidatur za nove člane nadzornega in izvršilnega odbora.

Smrekar, sicer višji izvršni direktor strateškega poslovnega področja Atlantic Grup in član uprave Droge Kolinska, je mandat na smučarski zvezi začel leta 2010 kot eden od dveh podpredsednikov v mandatu Tomaža Lovšeta, ki je odstopil leta 2012. Kdo bo osmi predsednik smučarske zveze od ustanovitve leta 1948 ter peti po osamosvojitvi Slovenije, torej po Danilu Douganu, Niku Belopavloviču, Janezu Kocijančiču, Janezu Zajcu, Stanetu Valantu, Lovšetu in Ulagi, bo tako predvidoma znano 23. januarja.

Sprememba statuta znova preložena

Člani izvršilnega odbora so se odločili, da bodo obravnavo in sprejem sprememb statuta, med spremembami je tudi predlog za še tretjega podpredsednika zveze, preložili na čas po januarski volilni skupščini. V statut ne želijo posegati rokohitrsko, odpreti želijo čim širšo javno razpravo ter k posredovanju pripomb pritegniti društva. Spremembe statuta pa bi nato obravnavali na redni skupščini, ki bi bila maja ali junija.

Na predlog člana IO ter predsednika zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljuba Jasniča so se odločili, da bodo vložili kazensko prijavo zoper neznanega storilca zaradi domnevnega uhajanja zaupnih dokumentov in poslovnih skrivnosti s smučarske zveze. Povod za policijsko prijavo je članek v časniku Delo s fotokopijo potnega naloga z izplačilom 808,82 evra za stroške, ki jih je Jasnič imel s "sestanki po Sloveniji", čeprav naj bi šlo za amatersko funkcijo ter si drugi člani takšnih stroškov ne izplačujejo. Na zvezi so pojasnili, da Jasniču pripada povračilo stroškov, sam pa je, kot je zatrdil na seji, pripravljen izplačano vrniti, če ga bo k temu pozval izvršilni odbor.

Zaradi neplačane članarine je bil tarča članka tudi Smrekar, ki je priznal spodrsljaj ter zagotovil, da je članarino, člansko izkaznico SZS Modro kartico, naknadno poravnal, s čimer je tudi izpolnjen eden izmed pogojev za njegovo kandidaturo za predsednika.