Poročali smo, da so bili predstavniki združenja Epeka konec oktobra povabljeni na Mestno občino Maribor na podpis pogodbe, po kateri naj bi jim župan izročil ključe že dolgo zaprte picerija Ču-Ču v nekdanji železničarski koloniji. Te prostore naj bi nato preuredili v restavracijo Romani kafenava, v kateri bi stregli specialitete romske kuhinje in bi delovala po načelih socialnega podjetništva, delovno mesto pa bi dobili ljudje iz ranljivih skupin.

Uro pred dogovorjenim terminom pa so z občine prejeli klic, v katerem so jim sporočili, da župan umika podpis pogodbe za najem prostorov na Gorkega ulici 34. Iz njegovega kabineta so zatem poslali suhoparno sporočilo, da najemne pogodbe ne bo in da bodo skušali najti novo lokacijo, ki bi jo potrdila tudi mestna četrt. Projekt, ki je pridobil kar 300.000 evrov, v razmerju 80:20 sta jih prispevala evropski socialni sklad in ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, se je znašel v težavah, saj bi morala Epeka v sodelovanju z romskim društvom Romano Pralipe Maribor odpreti restavracijo najpozneje do 1. februarja 2014.

Zakaj jim je odrekel gostoljubje in ni podpisal že pripravljene pogodbe, župan Fištravec doslej ni obširneje pojasnil niti predstavnikom Epeke niti slovenski javnosti. Ko pa mu je vprašanje postal angleško govoreči novinar, se je razgovoril.

Philu Cainu je v sporočilu zapisal, da oddaji že več kot desetletje zaprte picerije v najem nasprotuje mestna četrt Magdalena (občinske prostore bi rada preuredila v medgeneracijski center, op. p.). »Najema ni bilo mogoče tehnično izpeljati, ker mestna četrt noče vrniti ključev, ki so last Mestne občine Maribor,« se je izgovarjal in dodal, da je njegov predhodnik Franc Kangler nekoč izdal nezakonit sklep, po katerem sme mestna četrt razpolagati z občinskimi nepremičninami, četrt pa je zatem dobila ključe prostorov, čeprav ustrezna pogodba ni bila nikoli podpisana. Župan je dodal komentar, po katerem je nasprotovanje mestni četrti, ki jo vodi politična opozicija, primer odkrite ksenofobije.

Članek o zagatah prve romske restavracije v Sloveniji in Evropi je bil v nedeljo objavljen na spletni strani BBC News in je doživel močan odmev tudi v Mariboru. Fištravcu se je zdaj tudi v slovenščini razvezal jezik. »Vidi se, da nismo Slovenci ksenofobni samo v teoriji, temveč tudi v praksi,« je včeraj ocenil neprijetno dogajanje in znova kazal s prstom na mestno četrt, ki ji predseduje Jožica Lešnik Švajger iz vrst SLS in s Kanglerjeve svetniške liste.

Fištravec pravi, da bo z Epeko v četrtek podpisal pogodbo za najem obljubljenih prostorov. V minulih dneh je namreč občinarjem uspelo pridobiti ključe svojih prostorov. »Ču-ču bo dobil novo vsebino,« je napovedal.

V združenju Epeka še zmeraj čakajo na Fištravčeva pojasnila. »Po vseh težavah bomo končno lahko nadaljevali zastavljen projekt. Menim, da bi se moral zaplet razrešiti že veliko prej,« je dejal vodja projekta Štefan Simončič, ki se z ekipo Romani Kafenava te dni zadržuje v evropski prestolnici. Pet romskih kuharic in pet romskih natakarjev je včeraj zvečer v Bruslju pripravilo pogostitev za 300 udeležencev tridnevnega evropskega foruma za zaposlovanje.