Odpornost organizma proti boleznim, motnjam, poškodbam in ostalim zapletom se ne spreminja le s starostjo, z letnimi časi, menstrualnim ciklusom in zunanjimi pogoji (prisotnost bolezenskih povzročiteljev, neugodna klima, obremenilni dejavniki v mikro okolju ipd.), marveč je podvržena tudi spreminjanju razmer v organizmu čez dan. Po ugotovitvah medicinskih strokovnjakov psihofizična odpornost posameznika variira tudi s spremembami cirkadianega ritma.

Od najnižje...

Japonski in ameriški strokovnjaki ugotavljajo, da človekova telesna obramba sledi cirkadianemu bioritmu, kar pomeni, da je v določenem delu dneva človek bolj odporen proti nevarnim agensom kot nekaj ur prej ali pozneje. Poudarjajo, da je človek praviloma najbolj občutljiv za škodljive vplive na pragu novega dne, med šesto in osmo uro zjutraj, ko funkcionalna sposobnost telesne obrambe doseže svoj minimum. Povzročitelji bolezni imajo tedaj največjo možnost, da napadejo, oslabijo, ohromijo in premagajo organizem. Telo je takrat veliko bolj občutljivo, zato potrebuje več skrbi, pozornosti in toplote.

Privoščimo si toplo kopel ali kratko vročo prho, oblecimo udobna oblačila in se izognimo razburjenju, stresu in naglici, pa tudi jutranji črni kavi, premočnemu pravemu čaju, alkoholu in cigareti. Pred zajtrkom je organizem priporočljivo očistiti škodljivih presnovnih produktov in strupov, ki so se v njem nabrali ponoči, zato je na tešče koristno vzeti jedilno žlico olivnega, sojinega, pšeničnega ali koruznega olja in ga žvrkljati v ustih nekaj minut. Nato emulzijo olja in sline, ki je vsrkala strupene snovi, izpljunemo, usta pa speremo z mlačno vodo. Potem popijemo še kozarec ali dva mlačne vode, lahko z dodatkom sveže iztisnjenega limoninega soka, s čimer pospešimo delovanje ledvic, prebavo in presnovo. Strupe iz prebavil pa naj bi vsrkalo in pospravilo brinje, zato je pred zajtrkom dobro prežvečiti še dve, največ tri posušene brinove jagode in jih nato požreti. Ker je delovanje prebavnih organov v času med 7. in 9. uro izrazito živahno in učinkovito, organizem v tem času potrebuje izdaten zajtrk z obilico vitaminov, encimov (sveže sadje in zelenjava), mineralov (mleko in mlečni izdelki, neprečiščene, grobozrnate žitarice, kosmiči, med), balastnih snovi (sadje, zelenjava, nerafinirane žitarice), nekaj beljakovin (mleko in mlečni izdelki, jajca, ribe in mesnine), ogljikovih hidratov (sladkor, med, marmelade in ostali namazi), vlaknin (neprečiščene žitarice, sadje, zelenjava) ter minimalno količino maščob (mlečni in mesni izdelki, namazi, ribe, laneno seme, oreščki).

Podobno kot zjutraj je tudi v dopoldanskem/opoldanskem času priporočljivo pojesti kak sadež in si privoščiti dodatno zalogo encimov, koencimov, vitaminov in mineralov. Priporočljiv je napitek iz svežega sezonskega sadja ali zelenjave. Recept: v 1/4 litra črnega grozdnega soka (po želji) osladimo s čajno žličko grozdnega ali rjavega sladkorja, ki ga lahko nadomestimo tudi z medom, in dodamo žličko svežega limoninega ali pomarančnega soka. K temu pojemo majhen prigrizek (sendvič s sirom, skuto, nemastnim mesom, tofujem, par polnozrnatih keksov, sadno pecivo, nekaj orehov, mandljev, brazilskih oreščkov ali pistacij, pest rozin ipd.). Lahko pa le sadje: dve mandarini ali kivija, večje jabolko, srednje velik grozd, pol avokada ipd.

... do najvišje telesne odpornosti

Optimalni čas za krepitev organizma in njegovo obrambno sposobnost nastopi okrog 16. ure, ko je telesna odpornost največja, imunski odgovor najbolj učinkovit – imunski sistem tedaj doživi svoj dnevni maksimum. Aktivnost telesne obrambe je izredno intenzivna, učinkovita in uspešna. Ob 17. uri nastopi najprimernejši del dneva za gibanje, šport in telesno aktivnost, ki prav tako spodbujajo učinkovitost telesne obrambe oziroma imunskega odgovora posameznika.

Za organizem je najbolj ugodno okolje z bazičnim pH. Kislo okolje v organizmu slabi telesno odpornost, zato je potrebno telesu posebno pozornost posvetiti še okrog 22. ure zvečer, ko v njem vlada najbolj kisel pH - seveda le, če še ne spite. Večerna kislost v telesu je posledica hrane in pijače, ki smo jo zaužili podnevi (rafinirani, hitro razgradljivi sladkorji, živila iz bele moke in rdeče meso/mesnine). Z naravnim zelenjavnim napitkom lahko organizem učinkovito razkisamo. V sokovniku pripravimo sok iz sveže zelene zelenjave. Če se podnevi res ne moremo odpovedati cigaretam, je v tem času kajenje popolni tabu – od 22. ure dalje se nikotin izredno počasi razgrajuje in izloča iz telesa, zato je še bolj škodljiv in nevaren. Tobak sodi med snovi, ki zavirajo in slabijo človekove obrambne sposobnosti.

Do 23. ure naj bi človek legel k počitku. Pred tem naj bi popil še kozarec vode, ki jo bo zjutraj izločil kot raztopino strupov. Vsaj urico ali dve spanja si je treba privoščiti že pred polnočjo. Opolnoči pa telo izklopi svoje baterije in se preda počitku. Celo organizmu lastne snovi (hormoni, kateholamini, endorfini in enkefalini), ki samodejno skrbijo za vitalnost, dobro razpoloženje in odsotnost bolečine, tedaj izginejo (organizem jih začasno preneha proizvajati in izločati). Zato je človek okrog 24. ure zelo dovzeten za škodljive agense, hkrati pa tudi bolj občutljiv za bolečino. V tem času so tudi protibolečinska sredstva manj učinkovita – delujejo počasneje in manj uspešno.

Vse našteto velja za delovanje imunskega sistema zdravega človeka. Kdor je bolan ali kako drugače prizadet, pa se odziva drugače in sodi v roke dobrega zdravnika. man