Žemlja je izvrstno začel svoj drugi dvoboj z Del Potrom, ki ga je 21. oktobra lani po uri in 41 minutah premagal v finalu na Dunaju (s 7:5 in 6:3). Žirovničan je dobil svoj uvodni servis, povedel z 1:0 in dobil prvih pet točk v dvoboju. Po zaostanku je Argentinec izenačil na 1:1, Žemlja pa je nato veliko težje dobival igre na svoj servis kot tekmec. Po dveh izenačenjih je izkoristil drugo žogico za vodstvo z 2:1, nato pa je brez izgubljene točke povedel še s 3:2. V sedmi igri je Žemlja izničil prvo "break" priložnost Argentinca, nato pa z izvrstnimi servisi dobil tri točke zapored za 4:3. Po dobljenih začetnih udarcih na obeh straneh je Žemlja prav ob koncu niza v enajsti igri izgubil svoj servis, ko je po drugi tovrstni priložnosti tekmeca žogico poslal v mrežo (5:6).

Dobitnik bronaste olimpijske medalje lani v Londonu je zlahka dobil 12. igro in povedel z 1:0 v nizih. Žemlja je tudi prvo igro drugega niza dobil brez izgubljene točke. Oba igralca sta tekmo nadaljevala z izvrstnimi začetnimi udarci in le redko izgubljala točke. Tako je bilo vse do zaključka niza, ko je Argentinec v zadnjih dveh igrah po servisih oddal štiri točke, vendar Žemlja do prednosti za odvzem servisne igre ni prišel. Po izidu 6:6 je tako sledila podaljšana igra, ki jo je odprl Slovenec s servisom in vodstvom. Po izjemno rešeni žogi iz kota je neubranljivo udaril Del Potro in vodil s 3:1, kmalu nato pa je nekoliko krajšo žogico poslal natančno na drugo stran mreže in povedel s 6:2 ter niz ob svojem silovitem navdušenju dobil dve točki pozneje z asom.

V tretjem nizu povsem popustil

Zmagovalec odprtega prvenstva ZDA leta 2009, ki je bil 11. januarja 2010 že četrti igralec sveta, je začel s servisno igro v tretjem nizu, ko je napravil dvojno napako in je Žemlja izenačil, Argentinec pa je dobil dve točki zapored za 1:0. Čeprav je Žemlja zanesljivo povedel v drugi igri, pa je po četrti dvojni napaki tekmecu ponudil priložnost za "break", nato pa je zadel še mrežo in izgubil servis ter nato še tretjo igro (0:3). Pri 30:30 je Argentinec borbeno posredoval ob sodniškem stolpu, ko mu je na travi spodrsnilo in se je po grdem padcu držal za levo koleno. Kljub temu je takoj nato prišel do priložnosti za odvzem servisa in Žemlji drugega odvzel za visoko vodstvo s 4:0. Nato je stanje njegove poškodbe preveril zdravnik, ki jo je oskrbel po peti igri, ki jo je Del Potro dobil z le eno izgubljeno točko.

Šestindvajsetletni Žirovničan je proti dve leti mlajšemu in 12 centimetrov višjemu Južnoameričanu serviral, tudi v šesti igri pa je nadaljeval s slabo igro iz tega niza in zaostajal s 15:40. Dve žogici za zmago je ubranil, nato pa Argentincu ponudil še tretjo in četrto in peto, slednja pa je bila usodna in Del Potro mu je "zavezal kravato".

Del Potra v osmini finala čaka Italijan Andreas Seppi, ki je s 3:6, 6:2, 6:7, 6:1 in 6:4 izločil Japonca Keija Nišikorija.

Danes bo v dvojicah zaigrala Srebotnikova

Danes bo v zadnjem srečanju na petem igrišču igrala tudi Velenjčanka Katarina Srebotnik, ki se bo v paru z Rusinjo Nadjo Petrovo pomerila z Američanko Varvaro Lepchenko in Kitajko Saisai Zheng.