Francoske zdravstvene oblasti so že v ponedeljek, ko je bila po obdukciji potrjena smrt 91-letnega Francoza zaradi jemanja napačnega zdravila, začele preiskavo v tovarni Teve, ki stoji v bližini Pariza. Hkrati so pozvale vse uporabnike furosemida 40 mg, naj diuretik  vrnejo. Diuretična zdravila, kot je furosemid, pospešujejo izločanje seča.

V Tevi sicer trdijo, da naj bi do napake prišlo v le nekaj deset škatlicah, furosemid pa jemlje več deset tisoč Francozov. Obe vrsti zdravila naj bi proizvajali na dveh različnih tekočih trakovih v razmiku več tednov in vzrok za nevarno zamenjavo naj bi bila tehnična napaka ali nepazljivost. Vsekakor bodo francoski inšpektorji poskušali ugotoviti, kaj se je zgodilo.

Menda je to prvi primer v zgodovini, da je bilo v škatlico vstavljeno napačno zdravilo, zaradi česar so bolniki umrli. Pri vseh štirih smrtnih primerih so pokojni stari več kot 80 let, 73-letna Francozinja pa se bori za življenje.

Od ponedeljka »o smrtnih primerih sporočajo iz vseh delov Francije«, pravijo na francoski Nacionalni agenciji za varnost zdravil (ANSM), vendar ti novi smrtni primeri niso preverjeni. »Težava je to, da ti nepreverjeni podatki prihajajo na različne ustanove, to je na agencijo, v bolnišnice, ambulante, na ministrstvo za zdravje in regionalne agencije za zdravje.« Skratka, smrtnih primerov je lahko še veliko več, a jih morajo preveriti, še prej pa zbrati vse možne primere.

Teva je največji proizvajalec generikov na svetu. Gre za zdravila, ki imajo enak učinek kot originalna zdravila in se kot kopije lahko prodajajo po tem, ko originalnemu zdravilu poteče patent. Vendar po mnenju strokovnjakov pri sedanji napaki težava ni to, da sta diuretik furosemid in uspavalo zopiklon generični zdravili.

To bi lahko bil v zadnjih 30 letih že peti velik zdravstveni škandal v Franciji. Pred dvema desetletjema je prišlo na dan, da je bila sredi 80. let zaradi malomarnosti zdravstvenih oblasti kri za transfuzijo okužena z virusom aidsa, zaradi česar se je okužilo nekaj tisoč francoskih hemofilikov in drugih bolnikov. Nekoliko pozneje je francoska javnost izvedela za zdravljenje otrok z okuženim rastnim hormonom človeškega izvora, ki so ga pridobivali na Pasteurjevemu inštitutu, potem ko so v mrtvašnicah v Bolgariji in na Madžarskem za en evro odkupovali na tisoče hipofiz, zaradi česar ima danes okoli tisoč Francozov Creutzfeldt-Jacobovo boleznijo, 150 pa jih je že umrlo. V zadnjih letih pa je izbruhnil velik škandal z zdravilom proti sladkorni bolezni mediator, ki je zaradi stranskih učinkov na srcu povzročilo smrt okoli tisoč Francozov.  Zadnja je bila afera s prsnimi vsadki iz industrijskega silikona, ki jih je izdelovalo francosko podjetje Poly Implant Prothese. Z njimi si je prsi povečalo pol milijona žensk po svetu in 30.000 v Franciji; nekakovosten vsadek jim lahko poči, izpostavljene pa so tudi večjemu tveganju, da zbolijo za rakom dojk.