Domžalski Tosami, ki je pred dnevi praznovala častitljiv jubilej, 90-letnico obstoja, se je po več izgubarskih letih lani uspelo izkopati iz rdečih številk. Izguba je bila v veliki meri posledica spornih ravnanj njenega prevzemnika Boštjana Nagodeta.

Po prevzemu Tosame leta 2008 je Nagode podjetje Sana investicije, prek katerega je izvedel prevzem, pripojil k Tosami in jo s tem obremenil z visokimi dolgovi. To pomeni, da je Nagodetov prevzem financirala kar Tosama, s čimer se je čez noč iz nezadolženega podjetja prelevila v zelo zadolženo podjetje. Njegova ravnanja so vzbudila pozornost kriminalistov, ki so pred dnevi kazensko ovadili Nagodeta. Neuradno ga bremenijo suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Na novomeški policijski upravi, ki vodi preiskavo, podrobnosti zaradi varovanja osebnih podatkov niso pojasnili.

Za nakup Tosame, vreden približno 26 milijonov evrov, je Nagode pri Novi Kreditni banki Maribor in Hypo Bank najel okoli 22 milijonov evrov posojila, ki jih mora zdaj odplačevati podjetje. Ker mesečni obrok znaša dobrih 120.000 evrov, podjetju za zdaj to ne predstavlja preglavic. Težava pa bi lahko nastopila prihodnje leto, ko bo morala Tosama zagotoviti 15,5 milijona evrov za plačilo zadnjega obroka posojila.

Od vsote vseh sredstev v višini 35 milijonov evrov je imela Tosama konec lanskega leta 69 odstotkov dolžniškega kapitala. Dolgoročne finančne obveznosti so se z letom pred tem zmanjšale za približno 1,5 milijona evrov, na 16,5 milijona evrov, kratkoročne finančne obveznosti pa za 4,6 milijona evrov, na 1,67 milijona evrov. Po drugi strani so se v obravnavanem obdobju obveznosti do dobaviteljev zvišale za 1,4 milijona evrov, na 3,7 milijona evrov.

Tosama je lani prihodke od prodaje sicer zvišala za odstotek, na 32,2 milijona evrov. Toda dosežen rezultat je za pet odstotkov zaostal od načrtovanega. Na slovenskem trgu je Tosama lani dosegla 37 odstotkov prodaje. Medtem ko se je denarni tok iz poslovanja (EBITDA) znižal za en odstotek, na dobre štiri milijone evrov, se je dobiček iz poslovanja (EBIT) zvišal za več kot 100 odstotkov, na 1,9 milijona evrov. Lani je Tosama dosegla 777.000 evrov čistega dobička, predlani pa skoraj pol milijona evrov izgube.

Kot smo že poročali, je Nagode lastništvo Tosame pred časom prenesel na podjetje Dominanca, ki je v lasti družbe Donzil z Britanskih Deviških otokov. Po neuradnih podatkih, ki jih ni moč preveriti, naj bi bila njena lastnica Nagodetova sestra Tanja Nagode.