Ne strinjam se, da smo proti Belorusiji videli mlačno Slovenijo. Najslabša je bila prva tretjina proti Norveški, kjer smo naleteli na agresivne in hitre drsalce, naši fantje pa so bili še v krču, saj niso bili uigrani, brata Rodman pa sta prišla šele dan pred začetkom prvenstva. Drugi dan smo bili proti Belorusiji dve tretjini boljši, a kaj, ko se nam je prevečkrat podrl sistem, v obrambi pa so se nam dogajale individualne napake, ki jih ne bi smelo biti.

Naše možnosti za obstanek še niso končane. Čim prej moramo zmagati kakšno tekmo, kar je osnovna stvar. Svoje priložnosti bomo imeli tudi proti boljšim reprezentancam. V preteklosti se je dogajalo, da smo na začetku najbolje igrali proti favoriziranim izbranim vrstam, nato pa smo imeli premalo moči v borbi za obstanek. Tokrat se lahko zgodi obrnjeno, saj imamo dobro in izkušeno zasedbo.

Stvar trenerja je, s katerimi hokejisti igra, čeprav javnosti niso vsi simpatični. Pozitivno me je presenetil prvi napad Tičar-Jeglič-Sabolič, všeč pa mi je tudi branilec Kranjc. Potrdili so dobro formo iz klubske sezone. Trener najbolje čuti, kdo lahko igra in kdo ne. Kaj si mi mislimo, kdo bi moral igrati, pa je nepomembno. Vratar Robert Kristan je proti Norveški zbral dve fenomenalni obrambi, enkrat pa bi lahko bolje posredoval. On je svoje delo kljub temu dobro opravil. Ni v najboljši formi, toda niti slučajno ni kriv za poraza. Selektor in trener vratarjev pa najbolje vesta, katerega vratarja izbrati.

Vse naše tekme so za biti ali ne biti, takšen bo tudi dvoboj z Dansko. Vsaka točka v elitni skupini je za nas dobrodošla in pomembna. Izgubiti nimamo česa, lahko samo dobimo. Danska že dolgo igra v elitni skupini, brezpredmetno pa je ponavljati, da imamo v Sloveniji le en profesionalni klub, iz katerega prihajata le dva reprezentanta, ki pa igrata le občasno.

Imam željo, da bi Slovenija še naprej dobro igrala in da si bodo slovenski hokejisti še naprej ustvarjali toliko priložnosti. Zdaj pa bo treba izboljšati učinkovitosti in doseči tudi kakšen nepričakovan zadetek, ki ga do sedaj še nismo.

Štefan Seme je bil selektor jugoslovanske reprezentance na OI leta 1984 v Sarajevu