Potem ko je začasni direktor Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) Franc Rosec svojemu predhodniku Simonu Totu pred dnevi prekinil pogodbo o zaposlitvi, ga je zdaj še kazensko ovadil. Razlog: lanski podpis dober milijon evrov vredne svetovalne pogodbe za tehnično svetovanje pri montažnih delih na bloku 6 z nemško korporacijo RWE. »Gre za zlonamerne obtožbe in popolni konstrukt,« odgovarja Tot.

Gre za posel, o katerem smo v Dnevniku poročali že pred meseci. TEŠ je tako konec oktobra podpisala 1,1 milijona evrov vredno, triletno pogodbo o svetovanju z eno od družb iz skupine RWE. Ta je v zameno na gradbišče v Šoštanj poslala svojega strokovnjaka, britanskega državljana Raya Bisleyja, ki naj bi nadziral dela pri montaži bloka 6. S temi so imeli v TEŠ že prej veliko težav – največ zaradi cene, ki jo je Alstom naknadno dvignil s prvotnih sto na več kot dvesto milijonov evrov, nato pa jo je v pogajanjih znižal. Že takrat pa je bilo mogoče slišati tudi razlage, da je pogodba tako ali drugače povezana tudi z zeleno lučjo takrat največje vladne stranke SDS za državna poroštva za TEŠ 6. Na HSE kot TEŠ so jih vseskozi odločno zanikali in poudarjali, da so svetovalca najeli zaradi kadrovske podhranjenosti pri vodenju 1,3 milijarde evrov vrednega projekta.

Očitajo jim vnaprej dogovorjen razpis

V Šoštanju so zdaj ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pomoči pri tem vložili kar zoper petnajst oseb, ki naj bi jih čakala tudi odškodninska tožba. Poleg Tota so na seznamu ovadenih še nekdanji generalni direktor HSE Matjaž Janežič, njegov predhodnik Borut Meh, nekdanji člani nadzornega sveta TEŠ s tedanjim predsednikom Janezom Keržanom na čelu, sedanji član nadzornega sveta Aljoša Tomaž, ki ga je na ta položaj imenovala Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), nekdanji člani odbora za aktivni nadzor investicije TEŠ 6, med njimi tudi osebe, ki so še zdaj zaposlene na HSE, in Benjamin Wakounig, lastnik podjetja Activ, ki je leta 2007 na razpisu za dobavo tehnološke opreme za blok 6 zastopal Hitachi. V TEŠ jim očitajo, da so sodelovali pri vnaprej dogovorjenem poslu, katerega končni cilj naj bi bila prodaja HSE nemškemu RWE.

A v TEŠ zdaj očitno menijo, da je bila to zgolj krinka za druge posle z RWE. Z dokumentacijo bodo skušali dokazati, da sta se o izbiri nemškega svetovalca Meh in Janežič dejansko dogovorila že v prvi polovici lanskega leta, domnevno v Gradcu (tam sta se udeležila konference), kjer naj bi se srečala z Wakounigom, sicer dobrim prijateljem poslanca SDS Andreja Širclja, takratnega predsednika odbora za finance, ki je odločal o državnih poroštvih za TEŠ 6. Meh in Janežič naj bi se, kot navajajo pisci ovadbe, že v času vlade SDS dogovorila celo o vstopu RWE kot strateškega partnerja v holding, kar naj bi Nemci pogojevali s svetovalno pogodbo za TEŠ 6.

Tot: Z najemom svetovalca soglašal tudi Košorok

V TEŠ Totu in drugim ovadenim očitajo še, da niso upoštevali internih postopkov naročanja; da dokazov o pogovorih z drugim kandidatom za svetovalca (podjetjem Vatenfall iz Srbije) sploh ni; da nikogar od ovadenih ni zmotila visoka cena storitev (27.700 evrov na mesec za enega inženirja); da so zavajali glede Bisleyjevih referenc; in da je bil del denarja za plačilo »gotovo namenjen podjetju Activ«.

Simon Tot je navedbe iz ovadbe včeraj ostro zavrnil. »Če res niso našli česar koli drugega, se lahko le nasmejim. Gre za zlonamerne obtožbe. O izbiri svetovalca smo se pogajali direktno z RWE in brez posrednikov. Gospod Wakounig nam je dal zgolj kontakte odgovornih v RWE, v pogovorih pa ni sodeloval, kaj šele, da bi v poslu kaj zaslužil,« je poudaril Tot in dodal, da »je strošek svetovanja primerljiv s cenami strokovnjakov v Sloveniji«. HSE Invest je tako za nadzorna dela v petih letih prejel okrog štiri milijone evrov. »Zaradi stanja, v katerem smo prevzeli projekt, smo iskali nekoga, ki je imel izkušnje z gradnjo termoelektrarn. Pogodba se sproti preverja, po prvem letu pa se lahko prekine,« je pojasnil Tot. Na vprašanje, zakaj se je s podpisom čakalo na poroštva, pa je odgovoril, da ga prej ne bi mogli najeti, ker niso vedeli kaj se bo s projektom dogajalo«. »O pogodbi sem takoj obvestil tudi novega generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka, ki se je z njo strinjal,« je še poudaril Tot.

Meh za pojasnila ni bil dosegljiv, Wakounig pa je že pred časom zanikal vsakršne stike s Šircljem v povezavi s TEŠ 6.