Prvak DeSUS Karl Erjavec je po poročanju Slovenske tiskovne agencije ocenil, da DL boljše izbire, kot da gre v vlado, nima. A tudi če se za to ne bi odločila, bi njegova stranka sodelovala tudi v manjšinski vladi Alenke Bratušek, saj – tako pravi Erjavec – Janševa vlada, ki opravlja tekoče posle, le še kadruje.

Virant po telefonu preverja utrip v stranki

Svet Državljanske liste (DL), ki bo o morebitnem vstopu v novo vlado odločal jutri popoldan, ima 24 članov, napoveduje pa se tesen glasovalni izid, saj ima donedavni finančni minister Janez Šušteršič, ki je nasprotnik sodelovanja DL v novi koaliciji, v stranki velik vpliv.

Predsednik DL Gregor Virant pri članih sveta te dni po telefonu preverja utrip pred to pomembno odločitvijo, in če bo – kot so lahko razbrali iz pogovora z njim – svetu že sam predlagal, naj DL vstopi v novo vlado, je pričakovati, da bo za to dobil zadostno podporo. A imajo tudi nekateri Virantovi poslanci in poslanke (po naših informacijah predvsem Katarina Hočevar) pomisleke, da bi se stranka čez noč preselila iz desne v levo vlado, zato bo na njihovo odločitev vplivala vsebina koalicijske pogodbe, s katero pa jih predsednik do včeraj še ni seznanil. »Če bo pogodba povozila to, kar sta naša ministra (za finance in za pravosodje, op. p.) dosegla v zadnjem letu, podpore za vstop v novo vlado ne bo,« napovedujejo posamezni člani sveta DL.

»Kdaj, če ne zdaj«

Za primer, če bi se to res zgodilo, mandatarka Alenka Bratušek očitno pripravlja rezervni scenarij. DL naj bi v novi vladi prevzela tri ministrstva: pravosodje s Senkom Pličaničem, notranje zadeve z javno upravo in Gregorjem Virantom kot ministrom ter infrastrukturo z energetiko in Igorjem Maherjem na čelu. Če bi se DL sodelovanju v vladi odrekla, pa bo morala Bratuškova že do četrtka najti nove ministrske kandidate za ta področja, zato je včeraj opravila nekaj pogovorov o tem.

V skladu z obljubo ob imenovanju za mandatarko, da bo v novi vladi več strokovnjakov kot politikov, se je – potem ko se je najprej sestala z Gregorjem Virantom – Alenka Bratušek pogovorila tudi z informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar, ki ji mandat na tem položaju poteče junija prihodnje leto. Pirc-Musarjeva nam je srečanje z Bratuškovo in njeno povabilo, naj sodeluje v novi vladi, potrdila. A je zagotovila, da se o tem, katero ministrstvo bi morebiti vodila (to je odvisno od tega, ali se bo DL priključila vladi ali ne), z mandatarko nista pogovarjali. Obljubila ji je, da bo v nekaj dneh razmislila o svojem sodelovanju v vladi, kajti prepričana je: »Vsak, ki lahko s svojim znanjem prispeva k reševanju težav naše države, bi to moral storiti. Kdaj, če ne zdaj!« tat