To je ena redkih zelenjav in živil nasploh, ki je okusnejša, če jo pred pripravo zamrznemo, saj se del škroba v ohrovtu med tem postopkom spremeni v sladkor, kar naredi to bruseljsko zel še zlasti okusno. Za pripravo so najboljši majhni, svetlozeleni brstiči s stisnjenimi listi, ki ne smejo imeti rumenih madežev. Slednji bi pomenili, da je brstič star, takšen bo med kuhanjem oddajal neprijeten vonj po žveplu, okus pa bo grenak. Kuhamo ga na hitro in v odkriti posodi, saj se v obratnem primeru koncentracija žveplovih plinov poveča in se širi neprijeten vonj. Uporabimo ga lahko svežega ali kuhanega za solato, dodamo ga v enolončnice, lahko ga cvremo ali celo paniramo, kar je s prehranskega vidika sicer škoda. Raje ga pripravimo po spodnjem receptu oziroma ga prerezanega popražimo v ponvi skupaj s koščki pancete ali pršuta, pinjolami in rozinami (na sliki).

Brstični ohrovt z ajdovo kašo

Potrebujemo 400 g brstičnega ohrovta, 2 čebuli ali ustrezno količino šalotk, 100g ajdove kaše, 20 g olupljenih sončničnih semen, lonček kisle smetane ali čvrstega jogurta, 50 g trdega ovčjega sira, zbrinca ali parmezana, 20 g masla, 4 žlice olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet črni poper, muškatni orešček.

Ohrovt očistimo, stresemo v osoljen krop in kuhamo približno deset minut. Medtem v velikem cedilu kašo speremo pod toplo vodo in jo odcedimo. Stresemo jo v posodo, v katero smo dali dve žlici olja, premešamo, pristavimo in na hitro popražimo. Zalijemo jo z vodo (dober liter), ki jo odlijemo od kuhanja ohrovta, in počasi kuhamo deset minut. Če jo imamo na razpolago, lahko uporabimo tudi čisto zelenjavno ali mesno juho. Čebulo drobno sesekljamo in jo damo v hladno ponev na preostalo olje, pristavimo in posteklenimo. Medtem pečico segrejemo na 180 stopinj. Kuhan brstični ohrovt odcedimo in stresemo na praženo čebulo. Premešamo in stresemo v globoki pekač ali drugo ognjevarno posodo. Kuhano kašo zmešamo s kislo smetano ali jogurtom, drobno naribanim sirom, soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom. Mešanico polijemo po ohrovtu, potresemo s sončničnimi semeni in za 20 minut postavimo v segreto pečico. Postrežemo kot samostojno jed, morda za malico, ali kot prilogo.