Novega predsednika SZS Primoža Ulage na Zgornjem Brniku zaradi službenih obveznosti ni bilo (za jutri je sklical tiskovno konferenco, na kateri naj bi podrobneje obelodanil dosedanje tritedensko delo, vrtanje v dokumentacijo zaposlenih in svoje poglede vodenja največje slovenske panožne zveze), so bili pa zbrani vsi najboljši slovenski smučarji in smučarke, ki v jesenskih, zimskih in prvih spomladanskih mesecih polnijo časopisne stolpce. Tudi novinarjev in fotografov je bilo "kot Rusov".

Prvič v samostojni Sloveniji so se javnosti predstavile vse panoge smučarske zveze skupaj. Manjkala je le večina deskarjev, ki so se mudili na pripravah, a so imeli svojega predstavnika. Smučarja prostega sloga Filipa Flisarja, ki je pred vso javnostjo znova pokazal, da je oseba, ki nase vleče kamere. Njegove izjave so tudi tokrat delovale zelo smešne, a so bile premišljene. V slogu, v kakršnem Štajerec deluje navzven. Viha si brke, tokrat si je pustil tudi brado. Toda vsak detajl na njem je produkt premišljenega gledanja v ogledalo.

"Kot lahko vidite, sem danes edini pred vami v civilni obleki. Naj si na začetku vzamem kratek uvod, da vam vse skupaj pojasnim. Takšen, kot stojim tu, je plod dela nekdanjega vodstva smučarske zveze. Verjamem, da bo Ulaga boljši ter da bomo z njim bolje sodelovali. Deskarji bomo svoje sponzorje predstavili na posebni tiskovni konferenci pred sezono," je povedal Filip Flisar, poskrbel za glasen smeh vseh prisotnih ter nadaljeval, "kar zadeva mene, lahko rečem, da toliko dobrega treninga, kot sem ga imel v pripravljalnem obdobju letos, še nisem doživel. Vesel sem, da sem zbral denar, da sem lahko odpotoval na Novo Zelandijo. Želim si, da bi se to odrazilo pri rezultatih. Kar zadeva poškodbo noge, je kar okej, k sreči nisem imel poškodovanih kolenskih vezi."

Prvi bodo svoje znanje v novi sezoni predstavili alpski smučarji. Le-ti bodo začeli s sezono konec prihodnjega tedna, če bodo vremenske razmere na ledeniku Rettenbach nad Söldnem dopuščale tradicionalni prvi veleslalomski preizkušnji. "Danes nas je tu res veliko. Toda na startu sem vedno sama. Zato garam, da bi bila vsako leto boljša. Po pravici povedano, komaj čakam, da se začne zares. Pripravljalno obdobje je bilo dolgo in naporno, sedaj pa je čas, da na snegu pokažemo, koliko smo dobri," je povedala lani druga smučarka skupnega seštevka svetovnega pokala Tina Maze, ki je imela čast, da je dobila prvo besedo.

Kot najboljši predstavnik moškega spola zimskih športov je prvi v mikrofon govoril biatlonec Jakov Fak, letošnji svetovni prvak v preizkušnji na 20 km iz Ruhpoldinga. "V pripravah na novo sezono je bilo precej sprememb. Najpomembnejše je, da smo program izpeljali odlično. Osebno sem imel nekaj težav z ramo," je bil kratek Fak. Tudi Vesna Fabjan, predstavnica smučarskih tekačev, je povedala, da je bilo v ekipi v primerjavi z zadnjo sezono precej novosti. "Pripravljali smo se po novem sistemu dela. Rezultati na testiranjih so odlični. Počutim se najbolje do sedaj. Če bo tako tudi na tekmah, bom presrečna," je povedala Fabjanova ter dopolnila, da smučarje tekače čaka v nadaljevanju najprej trening na ledeniku Dachstein, novembra pa se odpravljajo na skandinavsko turnejo. Najprej na trening, nato na tekmovanja.

"Lepo je, da vas vidim toliko na enem mestu, da vas ne zanimajo zgolj olimpijske igre. Vrhunec sezone bo gotovo svetovno prvenstvo v Predazzu. Ekipa je številčna, dobro se razumemo ter si želimo odličnih rezultatov," je pojasnil leteči smučarski skakalec Robert Kranjec.

Smučarska skakalka Maja Vtič je pred novo sezono zadovoljna z napredkom v tehniki. Za biatlonko Tejo Gregorin je operacija noge, ki je po njenih besedah preteklost, ničle zadetih tarč s treninga pa bi rada prenesla na tekme. Smučarka prostega sloga in olimpijka Saša Farič še vedno ni povsem pozdravila poškodbo roke, zato bo začela s sezono šele februarja. Nordijski kombinatorec Mitja Oranič si želi izboljšati uvrstitve iz pretekle sezone. Smučarska tekačica Katja Višnar si želi, da bi bila najboljša v sezoni na SP konec februarja v dolini Fiemme, hkrati pa se bo trudila, da se na tekmah svetovnega pokala uvrsti v čim več finalov v sprintu. Smukač Andrej Jerman pravi, da po vseh poškodbah koleno "škripa", a se da stisniti zobe na poti do borbe za visoke uvrstitve. Matija Liška pa je v imenu telemark smučarjev povedal, da ekipa za svetovni pokal šteje le tri člane, a da delajo profesionalno in vrhunsko.