Maribor je prišel v italijansko prestolnico kot vodilno moštvo skupine J, potem ko je na prvi tekmi po fantastični predstavi premagal Panathinakos s 3:0, a je 44-letni Izolčan napovedal, da se bo tokrat glede izbire zasedbe in taktike prilagodil tekmecu. Skupaj s pomočnikom Sašom Gajserjem si je ogledal vse posnetke iger Lazia v letošnji sezoni z izjemo gostovanja proti Tottenhamu, ker se je v Londonu podredil obrambi, zato tekmeca pozna do podrobnosti.

»Razlika med Laziem v lanski sezoni, ko ga je vodil Reja, in letošnjim pod taktirko Petkovića je predvsem na sredini igrišča, kjer so igralci Hernanes, Gonzales in Ledesma veliko hitrejši od lanske zasedbe, zato so presenečenje sezone. Vse tekme igrajo zelo ofenzivno s kontinuiranim napadom ter veliko kratkimi podajami, nato pa se nepričakovano odločijo za dolge podaje. V sistemu je en igralec pred zadnjo linijo in dva bočna postavljena zelo visoko. Če so tako dobri v napadu, je logično, da so drugje malo slabši, sicer bi bili fenomeni, zato jih ob eni podaji lahko izpade tudi pet, kar moramo izkoristiti,« je delček analize v klepetu s štirimi posebnimi slovenskimi poročevalci razkril Milanič in dodal, da vseskozi spremlja poročanje italijanskih medijev, ki za drevi napovedujejo zelo spremenjeno zasedbo.

Ko smo Milaniču omenili, da gredo Mariborčani v tekmo na krilih navijačev, ki hočejo zmago, je izstrelil: »Tudi mi. Navijači imajo prav, ko zahtevajo zmage. Veliko bo odvisno od tega, kaj nam bo dovolil tekmec.« Vijoličasti so letos blesteli na tekmah v Ljudskem vrtu, medtem ko so imeli na gostovanjih kar nekaj težav, ko so na trenutke delovali prestrašeno in premalo pogumno, zlasti ko nimajo žoge v posesti. »Ko tekmec naredi pet podaj, je že panika v smislu, da pomislimo, kaj pa zdaj. Moramo se naučiti, da tudi nasprotnik naredili pet ali deset podaj, ter se zavedati, da tudi tekmec lahko naredi nekaj kakovostnega. Ko igraš proti takšnim ekipam, kot je Lazio, pa še posebno. Tudi mi na tekmi naredimo 20 podaj v nizu, a to ne pomeni, da bodo drugi padli na zadnjico,« je pred hotelom, kjer so hrup povzročali avtomobili in motorji, razlagal Milanič, ki vse bolj postaja trener z veliko začetnico in zaradi zgovornosti izjemno priljubljen sogovornik za medije.

Ko opazuje fante, je vesel, da so veliko bolj samozavestni kot še lani, zato jim tekma na tako uglednem stadionu, kot je Olimpico, ne bo zatresla nog, ampak bodo včerajšnjo sproščenost prenesli v današnjo pozitivno napetost. »Prepričan sem, da bo obrambna vrsta odigrala odlično tekmo, ker to pač mora narediti. Najpomembneje pa je, da se postavimo pogumno in skušamo odigrati tisto, kar delamo dobro, to pa pomeni čim večja posest žoge in hiter prehod v napad,« je razkril Milanič, ki bo ekipo sestavil brez kaznovanega Arghusa, poškodovanega Potokarja in bolnega Repa.

Verjetna postava Maribora: Handanovič, Milec, Rajčević, Vidović, Milec, Mertelj, Filipović, Ibraimi, Cvijanović, Tavares, Berić. Glavni sodnik bo 31-letni Poljak Szymon Marciniak.