Izžarevala je energijo in ponos, ki ga je pokazala, ko je na najpomembnejšem nastopu v karieri dala svoj maksimum in se uvrstila med najboljšo deseterico. Tanja Žakelj si je septembra 2008 pri delu na domači kmetiji pri siliranju koruze odrezala dva prsta na levi roki, prstanec in mezinec. Tedaj so jo s helikopterjem prepeljali do Ljubljane, kirurgi pa so oba, na srečo v nesreči gladko odrezana prsta, v peturni operaciji prišili nazaj.

Dvignjene roke v cilju so bržčas pomenile, da ste s svojim nastopom izjemno zadovoljni.

Res sem presrečna. Uspela mi je čudovita vožnja. Čutila sem, da cela Slovenija diha z menoj. Kar neslo me je po progi. V nogah sem imela dinamit. V tej sezoni se še nikoli nisem počutila tako močno. Res sem vesela, da mi je to uspelo na največji dirki v sezoni. Dokazala sem, da sem na najpomembnejših nastopih z glavo pri stvari.

Kakšna je bila vaša taktika?

Od začetka me je zanimal le boj same s seboj. Ves čas sem razmišljala, kako naj v vsakem trenutku iz sebe iztisnem zadnje atome moči. V gorskem kolesarstvu je start izjemno pomemben. Od začetka sem dala vse od sebe. Ves čas sem bila pri stvari, da na zahtevni progi nisem storila kakšne napake in da sem se izognila napakam drugih. Med dirko mi je sicer tempo malce padel, saj je nemogoče od starta do cilja zdržati v istem ritmu.

Res niste imeli med dirko niti enkrat težav?

Pri visokem srčnem utripu je zelo težko imeti celo dirko vse pod nadzorom. Le enkrat sem stopila s kolesa, sicer kakšnih drugih velikih težav nisem imela. Za to gre velika zahvala Urbanu Ferenčaku, ki nama je z Blažo izredno pomagal v tehničnem smislu. In celotni ekipi z Robertom Pintaričem na čelu, ki je poskrbel, da je bil vsak detajl na svojem mestu.

Ste se na olimpijsko progo dobro pripravili?

Aprila smo bili tu dva dni, da smo si traso dobro ogledali in jo posneli. Po posnetkih sem si jo skušala dati čim bolj v spomin. Res sem jo dobro preučila.

Kako ste med samo dirko občutili sijajno olimpijsko vzdušje?

Bilo je neverjetno. Takšne stvari pomagajo, da lahko športnik iz sebe iztisne zadnje atome moči. Zahvalila bi se tudi vsem mojim navijačem, ki so bili ob progi. Najbolj sem vesela, da sem bila najboljša na največji tekmi. Ta odlika me je odlikovala že v preteklosti, ko sem bila ponavadi najboljša prav na svetovnih prvenstvih v mlajših kategorijah. Lahko rečem, da sem doživela svoj najlepši teden v dosedanji karieri.

Kako ocenjujete razplet pri vrhu?

Francozinja je mlada in je izjemen talent, tako da me z naslovom olimpijske prvakinje ni presenetila.

Ste dobili dodatni zagon pred začetkom novega olimpijskega ciklusa?

Vsekakor. Sem še mlada in me čaka še ogromno dirk. Že letos bom nastopila še na svetovnem prvenstvu.