In prav ekipi selektorja Toneta Tislja je boginja sreče Fortuna najbolj obrnila hrbet. Slovenke, ki se jim ni uspelo uvrstiti na letošnje EP (po odpovedi Nizozemske bo tekmovanje gostila Srbija), morajo v boju za nastop na SP 2013 celo v predkvalifikacije. Včerajšnji žreb je določil, da bodo igrale v skupini 2 z Avstrijo, Nizozemsko in Izraelom, v glavne kvalifikacije, ki bodo junija 2013, pa bo napredovala le prvouvrščena reprezentanca. Predkvalifikacije bodo oktobra ali novembra letos, za zdaj pa še ni znano, na kakšen način bodo potekale.

Ena možnost je igranje po ligaškem sistemu vsak z vsakim doma in v gosteh (po šest tekem), če pa bo katera država zainteresirana za organizacijo predkvalifikacij, pa bodo potekale po turnirskem sistemu (vsaka ekipa po tri tekme). "Dobili smo kar težko skupino, favorit pa je Nizozemska, ki je za las ostala brez nastopa na OI v Londonu. Z Avstrijkami smo igrali že v kvalifikacijah za letošnje EP in dokazali, da se lahko enakovredno kosamo z njimi, medtem ko je Izrael po kakovosti najslabši," je ocenil selektor Tone Tiselj, ki ga čaka zelo težka naloga, če želi Slovenijo prvič po Rusiji leta 2005 odpeljati na svetovno prvenstvo.

V novoustanovljenem pokalu EHF bosta Slovenijo zastopala Cimos in Maribor Branik. Koprčani, ki so ostali brez povabila na turnir "wild card" za ligo prvakov, bodo v prvem krogu prosti, v drugem pa se bodo sredi oktobra (najprej v gosteh) pomerili z zmagovalcem dvoboja Borac Banjaluka (BiH) - Besa Famiglia (Kosovo). "Ne glede na to, proti komu bomo igrali, smo favoriti. Pričakujem Borac, zadovoljni pa smo tudi zato, ker nam ne bo treba iti na dolgo pot," je dejal trener Fredi Radojkovič.

Vloga favorita pripada tudi Mariborčanom, ki bodo v prvem krogu sredi septembra igrali z luksemburškim Dudelangejem (najprej doma), ob uspešno opravljeni nalogi pa jih v drugem krogu čaka islandski Kopavogur (prva v gosteh). "Pri žrebu prvega kroga smo imeli srečno roko, glede nasprotnika v drugem pa je bolj zapleteno. Ne poznamo ga, a gre zanesljivo za solidno ekipo. Čeprav večina islandskih reprezentantov igra v tujini, doma še vedno napravijo takšne ekipe, ki so konkurenčne. A najprej se je treba posvetiti Luksemburžanom," je opozoril trener Marko Šibila, njegovo moštvo pa je priložnost za igranje v Evropi dobilo po odpovedi Trima.

Poleg Krima Mercatorja (liga prvakinj) bodo slovenski ženski rokomet v Evropi v tej sezoni zastopale le še igralke ekipe GEN-I Zagorje. Tekmovanje v pokalu EHF bodo začele šele v tretjem krogu (prva tekma doma), njihove nasprotnice pa bodo boljše iz obračuna med ekipo GAS Megas (Grčija) in Prištino (Kosovo).