Vodstvo katalonskega ponosa se zaveda, da ne bi moglo najti igralca, ki bi predstavljal vsaj dostojno zamenjavo za slovenskega centra, zato se je odločilo, da bo Lorbku ponudilo najvišjo pogodbo v zgodovini kluba - vsaj kar zadeva košarkarsko sekcijo. V Barceloni so mu pripravljeni dati tri milijone evrov na sezono, pogodba pa naj bi trajala dve leti z možnostjo podaljšanja še za dodatno tretje leto. To je več tudi od zneska, ki ga dobiva z naskokom prvi zvezdnik Barce Juan Carlos Navarro.

Lorbku drugih snubcev ne manjka. Že v Evropi mu več denarja od Barce ponuja CSKA Moskva, ki z novim trenerjem Ettorejem Messino dobro pozna sposobnosti slovenskega reprezentanta, saj je Lorbek v tem klubu igral ravno pod vodstvom italijanskega stratega. Lorbek ima odprto še eno pogajalsko fronto, saj se spogleduje z odhodom v ligo NBA k San Antoniu Spurs.

Kljub vsemu naštetemu je v najboljšem položaju za njegov podpis Barcelona. V košarkarskem smislu sta Barca in CSKA na enaki ravni, a zato več osebnih in družinskih užitkov ponuja življenje v katalonski prestolnici ob sredozemski obali. Odhod v NBA pa se tudi vse bolj oddaljuje, saj je San Antonio največ napora vložil v obnovitev sodelovanja s Timom Duncanom, zdaj pa išče predvsem fizično močnega in skočnega centra, medtem ko Lorbek spada med visoke igralce, ki se zanašajo predvsem na izvrstno tehniko. Kljub temu bo Lorbek s podpisom življenjske pogodbe počakal vsaj do jutrišnjega dne, ko klubi v ligi NBA uradno začnejo z registracijo prostih igralcev.

Vprašanje je tudi, koliko je San Antonio sploh pripravljen plačati Lorbku. Četudi bi se znesek izenačil ali presegel ponujeni denar Barcelone, je treba upoštevati, da evropski klubi v primerjavi z ameriškimi ponujajo tudi namestitev in avtomobil, kar onkraj Atlantskega ocena ni v navadi. Lorbek bi bil s tremi milijoni evrov letne plače med najbolje plačanimi košarkarji v Evropi. Za praktično enak denar se je užitkom lige NBA odpovedal tudi Rudy Fernandez, ki je minuli teden podpisal triletno pogodbo z madridskim Realom.