"Nisem natančno vedela, kaj naj po končani diplomi. Iz izkušenj starejših študentov sem vedela, da zaposlitev na tem področju zelo primanjkuje. Tako sem se za podiplomski študij odločila tudi zato, da 'resno življenje' še za nekaj časa odložim in podaljšam obdobje študentskih let, ki so na nek način zelo brezskrbna, poleg tega pa tako nisi 'brezposeln', temveč študent, in imaš neko svoje mesto v družbi," pravi 30-letna Ajda, diplomantka filozofske fakultete, ki trenutno opravlja doktorski študij. Delovne dobe še nima.

Mladi pred brezposelnostjo in vse tršim svetom odraslih bežijo na fakultete

"Pričakovala sem, da se bodo v tem času, ko bom nadaljevala študij, uredile tudi razmere na trgu dela, ali pa se bo vmes pokazala kakšna priložnost. V štirih letih sem se prijavila na ogromno razpisov, a le eden ali dva sta bila z mojega področja. Sicer pa sem poskušala dobiti službo tudi na turistični agenciji ali celo v kuhinji, da bi lupila krompir," pravi Ajda, ki se preživlja z občasnimi pogodbenimi deli, finančno pa ji pomagajo tudi starši in partner. "K sreči živim v lastniškem stanovanju, tako da vsaj težav s plačevanjem najemnine nimam. Zelo daleč pa sem od tega, da bi bila finančno samostojna oseba."

Za večje možnosti po drugo diplomo

Skrb za službo je v nadaljevanje študija gnalo tudi 27-letno Polono, ki se je takoj po gimnaziji vpisala na Fakulteto za družbene vede. Ker je že kot absolventka politologije ugotovila, da na tem področju močno primanjkuje zaposlitev, se je odločila, da svojo vrednost na trgu dela poveča z diplomo iz prava, in se vpisala na vzporedni študij. "Službe vmes nisem iskala, ker sem vedela, da jih tako ali tako ni," pravi Polona, ki se je raje popolnoma posvetila študiranju, da bi čim prej diplomirala tudi na pravu. Preživlja se s pomočjo staršev in partnerja.

Ko bi le bilo povsod, kot je v Cerknem

"Za mladega človeka je po končani fakulteti zelo težko najti prvo zaposlitev. Celo za poklice, za katere misliš, da boš takoj lahko dobil službo, se na koncu izkaže nasprotno," pravi Polona in dodaja, da danes o svoji izbiri za vpis na prvo fakulteto razmišlja popolnoma drugače kot v preteklosti. "Verjetno se ne bi nikoli vpisala na FDV," pravi. Vseeno pa upa, da ji bo prav kombinacija dveh diplom dodatno pomagala pri iskanju zaposlitve.

Štejejo le poznanstva in veze

A prva zaposlitev danes za mnoge mlade postaja nekakšen sveti gral, dosegljiv le redkim izbrancem. "Tisti z diplomo iz medicine ali prava so veliko lažje zaposljivi. Z družboslovjem pa je težko. Poklicev za te profile že tako primanjkuje. Po drugi strani je na tem področju vedno več nepotizma, štejejo le poznanstva in veze. Tretja težava pa je v tem, da vedno iščejo ljudi z določenimi formalnimi izkušnjami. A kako naj pridem do prvih delovnih izkušenj, če jih potrebujem že za svojo prvo službo, ki pa je ne dobim zaradi pomanjkanja izkušenj? V začaranem krogu smo," še ugotavlja Ajda.

Številne takšne "začarane" zgodbe si mladi, danes moderno imenovani "prekerni" delavci, izmenjujejo na blogu Prekerni osir. Če zaradi drugega ne, zato da se prepričajo, da v svoji usodi niso sami. In da nastala situacija in njihova brezposelnost ni (nujno) njihova krivda.