Festival se je uradno začel že v sredo, ko so v Narodnem muzeju Slovenije odprli razstavo Poljske gledališke lutke. Razstava obiskovalcem predstavlja dela izjemnih poljskih ustvarjalcev, ki so oblikovali podobo lutkovnega gledališča na Poljskem v zadnjih petdesetih letih. Organizatorji so povedali, da se gledališče zaradi svoje temeljne značilnosti, to je minljivosti, težko upira zobu časa, pa vendar predmeti, ki jih je mogoče videti na razstavi, omogočajo vpogled v najpomembnejša umetniška prizadevanja poljskega lutkovnega gledališča. Razstava, ki jo je v sodelovanju s festivalom pripravila kustosinja Honorata Sych iz unikatne zbirke Arheološkega in etnografskega muzeja v Lodžu.

Festival bo do konca poletja poleg lutkovnih predstav gledališč iz Slovenije in tujine ponudil tudi ustvarjalne delavnice za otroke. Cilj oziroma namen festivala je približati lutkovno umetnost otrokom, spodbuditi njihovo domišljijo in ustvarjanje.

Direktor festivala Robert Waltl je povedal, da lahko lutkarji in igralci s svojim predanim delom omogočijo otrokom taka doživetja, ki se jim bodo vtisnila v spomin, in bodo kasneje svojo željo po samostojnem ustvarjanju uveljavili na vseh umetniških področjih. "To lahko dosežemo s svojim prepričanjem o tem, s komunikacijo z otrokom skozi umetnost".

Več o programu festivala je mogoče najti na spletni strani www.mini-teater.si.