Napovedi o nižjih kaznih za prometne prekrške so začele prihajati na dan že kmalu po nastopu mandata sedanje vladne koalicije, razlog za takšne spremembe pa naj bi bil, da so zdaj veljavne kazni preprosto previsoke. S podobnim pojasnilom nam je včeraj postregel tudi tiskovni predstavnik ministrstva Damijan Križnik, ki je povedal, da je primerjava kazni v Sloveniji s sosednjimi državami pokazala, da so kazni za nekatere manjše prometne prekrške pri nas močno pretirane, kar je tudi razlog, da jih nameravajo znižati.

Iz gradiva, ki je romalo v medresorsko usklajevanje, je mogoče razbrati, da se bodo med drugim znižale kazni za manjše prekoračitve hitrosti. Tako naj bi globa za prehitro vožnjo do 20 kilometrov na uro zunaj naselja namesto 80 po novem znašala 40 evrov. Enaka prekoračitev v naselju pa namesto 300 evrov in treh kazenskih točk "le" še 200 evrov. Znižali naj bi tudi kazni za nepravilno parkiranje, ki bo po novem namesto z 80 evri ovrednoteno s 40 evri, povsem enako spremembo pa bo denimo doživela tudi kazen za prečkanje ceste pri rdeči luči, saj bodo tudi pešci za ta prekršek namesto zdajšnjih 80 evrov plačali pol manj. Če bo predlog novih kazni sprejet brez sprememb, bo tako večina glob za blažje prekrške nižja od 20 do 50 odstotkov.

Po drugi strani naj bi enake ostale kazni za telefoniranje med vožnjo in za neuporabo varnostnega pasu, ki znašata 120 evrov, ter za vožnjo skozi rdečo luč (300) evrov, le da bi za slednjo voznik po novem prejel manj kazenskih točk. Glede na predlog ne bo sprememb niti pri vožnji pod vplivom alkohola in pri visokih prekoračitvah omejitev hitrosti. A kot rečeno je o tem, kakšne bodo dejansko nove sankcije za prometne prekrške, še prezgodaj govoriti, saj se lahko do njihove uveljavitve še marsikaj spremeni.