Na startu Stonerju ni najbolje kazalo, saj je dirko začel šele kot peti, a je v prvih krogih, ko so se motociklisti dobesedno prerivali v vsakem ovinku (na srečo pa so ostali trdno v sedlih svojih jeklenih konjičkov), vztrajno pridobival mesto za mestom. Zahtevna steza, ki je bila še malce mokra, je zahtevala od dirkačev zvrhano mero previdnosti in tukaj je bil Stoner najbolj natančen. Ko je presenetil tekmece in se zavihtel na prvo mesto, ga potem ni več izpustil iz rok vse do cilja. Čeprav mu je tesno za vratom dihal Lorenzo. "Roka na srečo tokrat ni bila ovira. Res sem zadovoljen, da sem zmagal tudi na tej stezi, saj mi to do sedaj še ni uspelo. Na treningih in kvalifikacijah smo bili počasni, zato smo v noči pred dirko povsem spremenili nastavitve motocikla in s tem ogromno tvegali. A se nam je izplačalo, posebej je bila pametna izbira trde sprednje pnevmatike. Zato sem lahko v zadnjih dveh krogih vozil na vso moč, čeprav motocikel ni bil idealen. To je bila zagotovo ena boljših dirk v moji karieri," je po dirki povedal Casey Stoner.

Jorge Lorenzo se je na dirko podal z boljšega startnega mesta, a ga na koncu ni povsem unovčil. Skozi celotno dirko ni dovolil Stonerju, da bi mu ušel na varno razdaljo, in mnogi so ugibali, ali si ne pripravlja Stonerja, da bi ga v zadnjem krogu prehitel. A do tega na veliko razočaranje številnih gledalcev ni prišlo: "To je bila težka dirka, steza je bila zahtevna in že najmanjša napaka bi lahko pomenila tudi odstop. A to pot smo pri izbiri sprednje pnevmatike napravili napako, odločili smo se za mehkejšo različico, ki pa je v zadnjih dveh odločilnih krogih povsem popustila. Ravno ko sem se pripravljal na odločilni napad, je bilo oprijema vedno manj in manj. Caseyjeva odločitev je bila v tem primeru boljša. Vozil sem povsem na meji možnega, a to ni bilo dovolj."

Tretjeuvrščeni Dani Pedrosa pa je dopolnil Hondin uspeh, a tudi njemu se je na začetku obetal še boljši rezultat. Španec je nekaj časa celo vodil, a potem povsem popustil in se skozi celotno dirko pravzaprav boril za tretje mesto s Calom Chrutchlowom (Yamaha). "Na začetku dirke sem hotel preveč, bi sem preveč agresiven. Ritem sicer ni bil slab, a pnevmatiki sta se prehitro obrabili, tako da se skozi celotno dirko na motociklu nisem najbolje počutil. Zato moram biti s tretjim mestom kar zadovoljen, saj sem si ga konec koncev povsem športno priboril na stezi."

Pri Ducatiju pa so dirko, po pričakovanjih, ponovno zapustili s sklonjenimi glavami. Njihov letošnji motocikel enostavno ne dovoli dirkačem, da bi bili bolj agresivni. Še najbolje se je z osmim mestom odrezal Nicky Hayden, ki se je v uvodnem delu dirke boril povsem pri vrhu, a je potem iz kroga v krog zaostajal. Valentino Rossi je dirko končal kot deveti, a tudi to zanj ni noben vzpodbuden rezultat, Italijan pa je celoten konec tedna v Jerezu le nemočno skomigal z rameni in odkimaval, kajti on in Ducatijevi inženirji so ponovno tipali v temi. Najboljši motociklist z motociklom CRG pa je bil kot dvanajsti Aleix Asparago (Aspar Aprilia).

Naslednja dirka bo na sporedu že prihajajoči konec tedna, ko se bodo dirkači v Estorilu pomenili na VN Portugalske.