Zato smo uporabnike pozvali, da na občinskih zemljiščih ni več dovoljeno postavljati začasnih lesenih objektov, niti vrtov ograjevati. Videz kazijo predvsem razni nadstreški nad klopmi in mizami, rastlinjaki in plastenjaki," pojasnjuje predstavnica službe za odnose z javnostmi velenjske občine Maša Kočevar. Dodaja, da morajo uporabniki vrtov skrbeti za urejen videz javnih površin, kot to določa odlok o splošnem redu. Za kršitelje je predpisana tudi globa, ki znaša od 200 do 400 evrov.

20 evrov za 20 kvadratnih metrov

Še ta mesec bodo obiskali vrtove in pregledali stanje ter tistim, ki opozorila ne bodo vzeli resno, sami na njihove stroške odstranili nelegalno postavljene objekte. "V naši občini se dobro zavedamo pomena vrtičkarske dejavnosti, tako z vidika samooskrbe s hrano kot tudi z vidika zdravega in koristnega preživljanja prostega časa. Tako vrtičkarjev, ki obdelujejo občinska zemljišča, ne bomo preganjali, dokler zanje ne bomo našli primernega nadomestnega prostora. Želimo le, da bi bilo naše bivalno okolje zdravo in lepo urejeno," še pojasnjujejo na občini, kjer so v preteklih letih že popisali vse uporabnike vrtičkov na njihovih zemljiščih. V Trebuši pa so vrtove pred časom že odstranili in uredili nadomestne v krajevni skupnosti Gorica, kjer imajo trenutno 81 najemnikov. Ti letno za 20 kvadratnih metrov velik vrt občini odštejejo 20 evrov najemnine. Nekaj časa zanimanja ni bilo, zdaj pa so vsi vrtovi že zasedeni. "Na Gorici oziroma v Bevčah imamo še dve zemljišči, ki jih nameravamo nameniti vrtičkarski dejavnosti," pravijo na občini.

Še bodo lahko sadili

Večina vrtičkarjev je poziv občine sprejela dobronamerno in se v preteklih dneh že lotila odstranjevanja motečih objektov. Tudi Vincenc Jagrič, ki si na vrtu pridela vse od krompirja do solate. "Ta poziv me prav nič ne moti. Glavno je, da lahko še naprej vrtnarim, saj se mi zdi, da je v teh časih dobrodošlo, če si lahko kaj sam pridelam," nam je dejal, ko smo ga zmotili pri odstranjevanju lesene lope, v kateri je imel spravljeno vrtnarsko orodje. "Pa saj se da pripomočke pripeljati s seboj. Bolj me moti, ker se na občini ne potrudijo, da bi zaščitili tudi nekatere vodne vire, v katerih pristane res veliko svinjarije," nam je še dejal Jagrič in pokazal na enega od njih, iz katerega zajema vodo za zalivanje.

Predstavniki občine so že obiskali tudi njegovega "soseda" Mata Bradarića, ki ima na območju Starega jaška ob vrtu še manjši lesen objekt, v katerem ima zajce. "Ravnokar so bili iz občine tu in smo se lepo pogovorili. Dali so mi čas, da lahko najprej prodam zajčke, potem pa se lotim odstranjevanja objekta," nam je dejal Bradarić, ki je svoj vrt že prelopatal in posadil krompir. "Verjetno se na občini bojijo, da bi kdo kaj zakuril. Nedaleč stran, na smetišču, so namreč nepridipravi že nekajkrat zanetili ogenj," si ukrep občine razlaga Bradarić, ki bo razna vedra za zalivanje, motike in lopate poslej pač pripeljal s seboj, ko se bo namenil na vrt. Bolj ga skrbi, ker bo moral odstraniti tudi ograjo, s katero je ogradil svoje pridelke. "Pogosto nam je kdo kaj ukradel z vrta," potarna Bradarić.

Na občini pravijo, da bodo vrtičkarje ta mesec pogosteje obiskali. "Dva nadzora smo že opravili, nekaj jih še bomo. Počakali pa bomo do prvomajskih praznikov, ki jih bo morda kdo izkoristil za urejanje in tudi pospravljanje vrta. Po praznikih pa se bomo, če naša opozorila ne bodo zalegla, lotili tudi odstranjevanja objektov," napovedujejo na občini.