Toda ta rešitev je samo začasna, opozarja odgovorni projektant pri ureditvi ploščadi in vhodov v garažno hišo na Kongresnem trgu Damjan Gašparič, ki pričakuje, da se bodo razpoke širile. Po njegovih navedbah se je namreč izvajalec odločil za drugačen način izvedbe, kot je bila prvotno predvidena v projektu. Vsa krivda za razpoke pa po mnenju Gašpariča vendarle ne gre na račun izvajalca. "Težava je bila tudi v tem, da se je pri izvedbi hitelo z vlivanjem tlakov in se ni čakalo, da se material poleže. Če bi se delalo počasneje, bi bil rezultat gotovo boljši, kar niti ni toliko krivda izvajalca kot samih rokov, ki so bili postavljeni." Neustrezno pa je bilo po Gašparičevem mnenju tudi vlivanje črnih pasov na ploščadi, saj jih niso ločevali z delovnimi stiki, kot je bilo predvideno. Bolj kot lokalna sanacija razpok pa bi bila po Gašparičevem mnenju učinkovita rešitev, da bi slaba polja na ploščadi odstranili in jih naredili na novo.

Vendar o tovrstni rešitvi vsaj za zdaj na Mestni občini Ljubljana še ne razmišljajo, saj pravijo, da so razpoke omejene in jih bodo za zdaj sanirali le z lepilom. "Če se bodo poškodbe še pojavljale, bodo izvajalec, nadzor in stroka preučili ustreznejše načine sanacije," sporočajo iz občinske službe za razvojne projekte in investicije. Hkrati pa zagotavljajo, da gredo stroški te sanacije v breme izvajalca del Gradis skupine G oziroma njegovega podizvajalca Stavbenika Koper. Za dekorativni tlak imajo namreč 10-letno bančno garancijo, medtem ko garancija za konstrukcijske dele garažne hiše velja 20 let. Šele po tem bodo stroški morebitnih nadaljnjih sanacij bremenili občino.

Za pojasnila o razlogih za tako hitro nastajanje razpok smo se obrnili tudi na podjetje Stavbenik Koper, kjer pa včeraj za naša vprašanja niso bili dosegljivi. Smo pa neuradno izvedeli, da naj bi sam izvajalec že v času obnove Kongresnega trga opozarjal na možno pokanje ploščadi v bližini Slovenske ceste, kar naj bi se zgodilo zaradi raznolikosti podlage, kar naj bi postavljalo pod vprašaj celo uveljavljanje garancije.