Primož Kozmus je blagovna znamka

Pomembno je, da sponzorji razumejo športnika. Trening mora biti izpeljan v popolnosti, če želim doseči vrh na olimpijskih igrah. Vsak izpuščen trening predstavlja nekaj centimetrov, ki pa odločajo, kakšnega leska bo kolajna. Zavedam se, da je to zame predzadnja ali mogoče tudi zadnja priložnost, da v tem življenju ponovno občutim duha olimpijskega zmagoslavja. Zato ne želim delati napak, predvsem ne zavestnih. Moj glavni fokus je 5. avgust (olimpijski finale meta kladiva - op. p.), najvišja stopnička. Do tam me lahko pripeljejo le delo, disciplina in na koncu tudi nekaj sreče. Vesel sem, da tako sponzorji in novinarji kot drugi ljudje, željni moje navzočnosti, razumejo veličino tega dogodka, ki se zgodi vsaka štiri leta. Popravnih izpitov je zelo malo oziroma jih ni.

Minila sta dva tedna, odkar sem se vrnil iz Amerike. V tem času sem opravil tri fotografiranja, posnel televizijsko reklamo, podelil dvoje priznanj, prejel eno priznanje, dal nekaj intervjujev in se udeležil veliko prireditev in sestankov. Pri tem mi zelo pomaga Agencija Primož Kozmus, brez katere ne bi mogel več delovati. Primož Kozmus je postal blagovna znamka, ki potrebuje popolno profesionalnost. Včasih si še privoščim kakšno naivnost, s katero pomirim notranjega duha, a veliko prostora za takšne reči ni.

V teh dneh je športno javnost razburila nepreverjena novica o končanju financiranja športnih delavcev, ki naj bi se nadaljevalo pri športnikih. S strani vlade in novega direktorja direktorata za šport na pristojnem ministrstvu, mag. Draga Balenta, smo dobili zagotovilo, da ne bo tako. Zavedajo se, da je šport pomembna družbena dejavnost in da smo športniki zgled mladini in največji ambasadorji Slovenije po svetu. Ta lažna novica pa je priložnost za spremembe. Gospod Balent je dejal: "Šport športnikom in športnim delavcem in ne birokratom." Z drugimi besedami, potrebna je čistka znotraj ministrstva, olimpijskega komiteja in športnih zvez. Seveda ne gre udariti kar povprek. Kdor dela in daje dodano vrednost športu, naj ostane. Priskledniki stran. Sam bi med funkcionarji, ki zasedajo stolčke v različnih odborih, postavil projektni sistem. Vsak naj prevzame določen projekt, ki ga mora izpeljati. Teh, ki znamo pametovati, kaj naj drugi delajo, je dovolj. Potrebujemo dejanja. Pri športih pa je treba postaviti transparenten pošten sistem, ki bo dal jasno sliko, kaj športnik z določenim rezultatom lahko pričakuje.

Boljši je projekt, več sredstev dobi

Vesel sem, da sem se udeležil prireditve Športnik leta v Žalcu. Čestitke Urški Žolnir in Rokiju Drakšiču za naziv naj športnik 2011. Prireditev je bila odlična. Povezovala sta jo Peter Kavčič in Franci Podbrežnik, ki sta s humorističnimi vložki dvignila ozračje v dvorani. Upam, da bo Franci ta, ki bo vodil letošnji tek s Primožem Kozmusom v Brežicah 29. junija. Rezervirajte si ta konec tedna za tek, obisk festivala Brežice moje mesto in ogled Posavja.

Ljudje, ki vodijo šport v Žalcu, so izjemni. Dolgoletni športni delavec Uroš Vidmajer je znal povezati vse športe znotraj občine v homogeno ekipo. Zdi se, da so vsi zadovoljni. Vsi delajo na svojih projektih, ki jih širijo tudi po svetu, podporo pa najdejo v krovni organizaciji v občini. Takšno prakso je uvedel tudi župan občine Brežice Ivan Molan. Dobre projekte se finančno podpre v določenem odstotku, za preostalo je tukaj trg. Boljši kot je projekt, več javnih sredstev dobi. To je edini način, ki sili ljudi k delu in razmišljanju, kako nadgraditi projekt. In le tako lahko sposoben kader najde prostor v sistemu.