Uradno se je začel že 22. novembra lani na Slovenskem forumu inovacij, vse bliže pa je tudi tretji osrednji slovenski podjetniški forum 100% Start:up, ki je namenjen talentiranim posameznikom, ki želijo ali pa so že zagnali svoje inovativno podjetje in tako uresničujejo svoje podjetniške sanje. Udeleženci foruma, ki se bo odvijal v torek, 24. januarja, v Tehnološkem parku Ljubljana, bodo dobili praktične in uporabne nasvete, spoznali bodo šokantne in hkrati navdihujoče zgodbe slovenskih podjetnikov, na voljo pa jim bodo tudi mreženje in povezovanje ter veliko primerov dobrih praks. Vse to z namenom, da odidejo z dogodka s še več navdušenja in da se prijavijo na tekmovanje Start:up Slovenija.

Na tekmovanje Start:up Slovenija se je moč prijaviti do 24. februarja, prijava pa mora vsebovati celovit poslovni načrt. Lani je na Startu:up Slovenija sodelovalo 26 podjetij. Finalisti so bili DiaGenomi, Intelius, Mesi, Razvoj medicinskih naprav, Modro oko in R3 (DoubleRecall), slovenski start-up pa je postalo podjetje DiaGenomi.

Kot je pojasnil Urban Lapajne iz Tovarne podjemov, zaradi letošnjega sodelovanja Slovenskega podjetniškega sklada pričakujejo bistveno več prijav. Na podlagi prijavljenega poslovnega načrta bo strokovna komisija ocenila in izdelala lestvico slovenskih start-up podjetij, ki bo osnova za dodelitev točk za prijavo na razpis P2 Slovenskega podjetniškega sklada.

Prvih deset podjetij se bo uvrstilo v polfinale tekmovanja Start:up Slovenija, kjer se bodo marca 2012 osebno predstavila pred strokovno in investitorsko komisijo. Ta bo izbrala najboljših pet slovenskih start-up podjetij, najboljše med njimi pa bo prejelo naziv slovenski start-up leta 2012, 10.000 evrov nagrade, vstopnico za CEED TOP CLASS in druge nagrade.

Predstavitev petih finalistov in slovesna razglasitev zmagovalca bo  4. aprila 2012 v okviru sicer dvodnevne 32. mednarodne podjetniške konference PODIM http://www.podim.org/domov, ki nosi naslov Potenciali ustvarjalnih industrij. Posebno priznanje bo podeljeno tudi za najboljši poslovni načrt.

Kaj je Start:up Slovenija

Start:up Slovenija je nacionalno tekmovanje start-up podjetij, ki ga Tovarna podjemov skupaj s partnerji izvaja od leta 2007. S tekmovanjem želijo organizatorji Tovarna podjemov, JAPTI in Ministrstvo za gospodarstvo ter Tehnološki park Ljubljana prepoznati najboljše podjetniške ekipe, poslovne načrte in start-up podjetja v slovenskem prostoru, jih strokovno podpreti, povezati s potencialnimi investitorji ter jih nagraditi in promovirati v širši javnosti. Tekmovanje Start:up Slovenija je namenjeno celovitemu spodbujanju razvoja inovativne podjetniške aktivnosti in podjetniške kulture. Temelji na motiviranju za podjetniško akcijo v okviru slovenskega Start:up road-showa, praktičnih usposabljanj za dodelavo poslovnega načrta in izmenjavi izkušenj in dobrih praks ter mreženju v okviru podjetniškega foruma 100% Start:up ter mednarodne podjetniške konference PODIM.