Delavnica Šest klobukov razmišljanja http://www.debono.si/sest-klobukov-razmisljanja-o-delavnici je pred vrati, saj bo že v soboto, 21. januarja, med 9. in 18. uro, ter dva tedna pozneje, torej 4. februarja. Pa zapišimo še kaj več o metodi Šest klobukov razmišljanja. Dr. Edward de Bono je razvil metodo paralelnega razmišljanja, kjer misleci svoje misli in poglede predstavijo vzporedno z mislimi drugih v skupini in jih ne napadajo. In metoda Šest klobukov razmišljanja je praktičen primer izvajanja metode paralelnega razmišljanja. Metoda pomeni konstruktivno alternativo prepirom, dokazovanjem lastnega prav in razvlečenim sestankom. Pri običajnem razmišljanju se trudimo vse narediti naenkrat. Metoda Šestih klobukov namreč omogoča, da ta kaos presežemo in razvozlamo. 

Namesto, da se trudimo narediti vse naenkrat, ločimo posamezne vidike razmišljanja. Tako se lahko vsaki dobro posvetimo. In kot pri barvnem tiskanju, kjer tiskamo vsako barvo posebej in na koncu dobimo celotno sliko, tako ločimo načine razmišljanja o neki zadevi, da na koncu dobimo celovit vpogled. Ko sami, v dvoje ali v skupini razmišljamo o problemu, ko želimo nekaj izboljšati, ko iščemo rešitev, je bolje, da naše razmišljanje ločimo, usmerimo in šele na koncu spet sestavimo.

Da bi si lažje zapomnili ves koncept, je de Bono smeri razmišljanja simbolično poimenoval „klobuki“ – kot nekaj, kar si nadenemo na glavo, v kateri poteka razmišljanje, in potem spet snamemo. Klobuke je poimenoval po barvah, ki nas spomnijo na smer oziroma na vidik razmišljanja.
Tako razmišljamo:
1.o dejstvih in podatkih popolnoma nevtralno (bel klobuk),
2.čustvih in intuiciji izrazito subjektivno (rdeč klobuk),
3.prednostih in koristih, ki jih lahko izvlečemo iz zadeve (rumen klobuk),
4.tveganjih in grožnjah, kar je žal najbolj pogost način pri razmišljanju o novostih (črn klobuk),
5.novih idejah, konceptih in alternativah, ki jih lahko zavestno sprožimo s tehnikami lateralnega razmišljanja (zelen klobuk) ter
6.razmišljanje načrtujemo, nadziramo celoten proces razmišljanja in ga na koncu povzamemo v zaključek (moder klobuk).
Na ta način vsako zadevo natančno osvetlimo, iz debate odstranimo egotripe in bahanja posameznikov, iz ljudi izvlečemo najboljše in jih ne kategoriziramo, pri razmišljanju pa prihranimo čas in posledično tudi denar.

Mag. Nastja Mulej namerava letos izpeljati tudi dvodnevno delavnico Lateralnega razmišljanja z orodji Provokacija in Premikanje ter Žetev in Obravnava idej – poleg Fokusa, Izvlečka koncepta, Izpodbijanja in Naključne spodbude. Njeno široko razmišljanje in delovanje pa je pripeljalo do tesnejšega sodelovanja s Tino Pustovrh, svetovalko za gibanje, specialistko za kondicijski trening, ustanoviteljico BODY BODHI ™ integriranega koncepta treninga ter še dvema strokovnjakoma, vse skupaj pa je privedlo do Šole gibanja, razmišljanja in življenja Body & Bodhi.

Ob sodelovanju z dr. Matejem Tuškom, športnim psihologom, ter Christy Žmahar, učiteljico meditacije, bo Šola gibanja, razmišljanja in življenja Body & Bodhi potekala dva vikenda, in sicer 21. in 22. januarja ter 4. in 5. februarja v štirih celodnevnih sklopih. Skupina bo sestavljena iz omejenega števila udeležencev, tako da bodo zares vsi deležni osebnega pristopa, učenja, spoznavanje delovanja lastnega telesa, uma in duha.  Dobili bodo praktične odgovore, ki jih ni mogoče prebrati v knjigah ali jih dobiti na treningih s trenerjev. Gre za mešanico teorije s prakso, ki jo boste lahko uporabljali na svoji samostojni poti.