Zaradi pravih plaht snega prireditelji niso več mogli sproti čistiti zaletne smučine, zato je bila velika nevarnost, da bi tekmovalci začeli padati še pred odskočno mizo, najbližje temu je bil Poljak Maciej Kot, ki se je komaj rešil. Danes bodo kvalifikacije namesto poskusnega skoka ob 15. uri (za uvrstitev na tekmo bo treba premagati le 12 skakalcev), prva serija po klasičnem sistemu brez dvobojev pa ob 16.30. Vremenska napoved za danes je malo boljša, torej naj ne bi padale takšne kepe kot sinoči.

"Ne predlog Avstrijca Alexandra Stöckla, ki vodi Norvežane, ki mu ni bilo treba reči dvakrat, smo se trenerji složno odločili, da gremo v dolino. S tem smo prehiteli vodstvo tekmovanja, ki bi spustilo še kakšnega tekmovalca, preden bi prižgalo rdečo luč," je dogajanje na trenerski tribuni opisal slovenski selektor Goran Janus, ki slovenskih skakalcev ni obremenjeval z dodatnimi aktivnostmi v telovadnici. Veliko možnosti v kraju Huttau tudi nimajo, ampak jim ostane le čakanje za današnji odhod na skakalnico, saj tudi uporaba interneta na uro stane pet evrov.

Zaradi slabe vremenske napovedi so prej, kot je bilo predvideno po urniku, opravili skok za trening, v katerem je najdlje poletel Norvežan Anders Bardal (135,5 metra), Avstrijec Andreas Kofler pa je z dveh zaletnih mest nižje pristal pri 134,5 metra. Takoj po njem je avstrijski trener Alexander Pointner tekmovalce, ki so uvrščeni neposredno na tekmo (drugo serijo za trening so hitro prekinili), poslal v hotel namesto na kvalifikacije. Slovenci so tako, kot je že tradicija, prvi poskusni skok spremenili v interno tekmo, saj mora tisti, ki je najkrajši, seči v denarnico. Slovenci so se nagnetli med 119,5 metra (Šinkovec, Damjan) in 124,5 metra (Kranjec). Mežnar (edini skočil v odpovedanih kvalifikacijah in bi se gladko uvrstil na tekmo) je skočil 120, Tepeš 121 in Prevc 124 metrov daleč. Za nameček ima Mitja Mežnar še posebno stavo s Tomažem Verdnikom, strokovnim vodjo za skoke in nordijsko kombinacijo, ki ga iz lastnega žepa sponzorira in motivira. Ko je bil Mežnar na poletni veliki nagradi med prvo deseterico, ga je nagradil z uro, uvrstitev do 20. mesta na turneji pa bi mu prinesla tako želene tekaške smuči.

"Opravičujem se za dejanje v Innsbrucku, ko nisem govoril z vami. Resnično ne bi mogel kaj pametnega povedati, ampak bi v jezi lahko butnil le kakšno neumnost, da bi me imela javnost v zobeh. A sem se hitro ohladil in vse skupaj poslal na smetišče zgodovine, drugega mi niti ne preostane," so bili trije iskreni stavki Roberta Kranjca ob našem včerajšnjem srečanju. Nato je z zanimanjem pogledoval na televizijski ekran, na katerem so predvajali najbolj brutalne padce v zgodovini smučarskih skokov. "To so bili pravi neustrašni bojevniki," je pripomnil 30-letni Kranjčan. Z včerajšnjo odpovedjo kvalifikacij se ni obremenjeval. "Skakalnico poznam, naredil sem en skok za trening, da sem začutil smučino in prave zimske razmere. Ker je to poleg Innsbrucka edina skakalnica v svetovnem pokalu, ki nima ledene smučine, me je malo cukalo, a sem še vedno naredil soliden skok. Enostavno se moraš prilagoditi trenutnim razmeram," je dodal Kranjec.