Zadnjič je v svetovnem pokalu med količki smučala minuli četrtek v Lienzu. V kratki obleki, ki bi bila primerna za obisk diskoteke, se je spustila po hribu. Na polovici poti je v naročje vzela sina Lasseja in z njim prišla v cilj, kjer so jo čakale prijateljice iz reprezentance, med njimi je bila tudi 16-letna Mikaela Shiffrin, ki je na isti tekmi zasedla tretje mesto. V zadnjem spustu 32-letnice je bilo precej simbolike. Zadnjič je v svetovnem pokalu smučala po strmini, na katero ima lepe spomine, ker je na njej leta 2009 s petim mestom dosegla najboljši rezultat, odkar je mama, del proge je presmučala s štiriletnim sinom, ki naj bi šel po njenih stopinjah, slalomsko preizkušnjo pa je na zmagovalnem odru končala najstnica, ki ji je bila Schleperjeva na jesen svoje kariere mentorica.

Slovo je bilo podobno ekstravagantno, kot so bili njeni starti in tudi siceršnje življenje. Medtem ko so jo ljudje v ciljni areni spodbujali, so se tudi čudili, kajti sami so v zimskih oblačili zmrzovali, Schleperjeva pa napol gola ni delovala premraženo. "Prav nič me ni zeblo, saj sem bila preveč razburjena. Adrenalin je bil močnejši od mraza," je dejala Sarah Schleper. Še več, sprva je bila ideja še bolj ekstremna: "Želela sem smučati v bikiniju." Kariero je končala v objemu prijateljic iz ameriške reprezentance, s katerimi je spletla trdne vezi, z velikim šopkom rož v rokah, sinom v naročju in ob pogledu na veliki ekran, na katerem so se nekatere smučarke poslovile od nje. "Video, ki so ga dekleta pripravile, mi je bil zelo všeč. Super je bilo, ker so me kolegice iz ekipe pričakale v cilju. To je bilo lepo darilo. Žalostna sem, ker se je del mojega življenja končal, a vesela, ker to pomeni nov začetek," je razlagala tik pred začetkom druge vožnje. Bila je v sinovi družbi, medtem ko je bil mož Federico de Gaxiola prav tako nekje v bližini. V roki je imela kozarec, iz katerega je zadišalo po kuhanem vinu, počasi pa je bila že nestrpna, kajti vse bolj je pogledovala proti vrhu, kjer se je na start pripravljala 30. po prvem teku Resi Stiegler. "Resi je moja najboljša prijateljica," je dejala Schleperjeva, ko se je kolegica iz reprezentance, ki ima korenine prav v Lienzu, kjer je bil rojen njen oče, olimpijski prvak v slalomu Joseph Pepi Stegler, pognala na progo.

Sledilo je nadaljevanje pogovora. Razložila je, da še ne ve povsem natančno, kaj bo počela po karieri. Do konca sezone bo z družino potovala po Evropi, nato se bodo vrnili v Vail. Prihodnja leta bodo posvečena predvsem sinu. "Trenirala ga bom, da bi nekoč tekmoval v svetovnem pokalu," je malčku začrtala prihodnost. To je storila že ob njegovem rojstvu. Z možem sta ga poimenovala po znamenitem norveškem smučarju Lasseju Kjusu. Štiriletni Lasse je že izkušen član bele karavane, bolj kot Shiffrinova, ki je bila rojena v letu, ko je Schleperjeva debitirala v svetovnem pokalu. Lasse vse od rojstva z mamo in očetom potuje s tekme na tekmo. Nima daljšega staža v svetovnem pokalu le od Shiffrinove, ampak še od marsikatere druge smučarke. "Vseskozi je na tekmah, sneg ima zapisan v genih," je dejala Schleperjeva in nekaj besed namenila še nomadskemu otroštvu: "Težko je, ker Lasse ne more imeti stalnih prijateljev. Ko vidi druge otroke, gre naravnost k njim. Vesel je, ko dobi družbo." Tudi to je eden od razlogov, da naj bi se družina po sezoni ustalila v Koloradu.

Schleperjeva je alpsko smučanje bolj kot z uspehi zaznamovala s svojo osebnostjo in načinom življenja, a ima v zbirki tudi nekaj vrhunskih rezultatov. Enkrat je zmagala na tekmi za svetovni pokal (leta 2005 je dobila slalom v Lenzerheideju), še trikrat je bila na zmagovalnem odru. Ima 18 uvrstitev med najboljših deset, bila je tudi mladinska svetovna podprvakinja. Na svetovnih prvenstvih in štirih olimpijskih igrah, na katerih je sodelovala, nikoli ni posegla v vrh. "Najbolj ponosna sem na to, da sem tekmovala kot mama in se enkrat uvrstila na peto mesto."