Ljubljana-Bizeljsko-Brežice-Ljubljana

Odhod avtobusa ob 7. uri z obračališča mestnega prometa na Dolgem mostu v Ljubljani.

Pot nas bo peljala proti prelepi Dolenjski, natančneje na Bizeljsko, kjer si bomo ogledali domačijo z znamenitimi repnicami.

Domačija Najger se ukvarja z vinogradniško-kletarsko dejavnostjo in v sklopu tega ima tudi turistično ponudbo z ogledom repnic. Repnice so kleti, skopane v kremenčev pesek, ki za svoj obstoj ne potrebujejo dodatnih materialov. V repnice so ljudje že od nekdaj spravljali svoj pridelek, danes pa v njih spravljajo in starajo svoja kakovostna vina. Repnice so posebnost tega dela sveta. Ob njihovem ogledu nam bodo prijazni gostitelji ponudili v pokušino pet vrst svojega vina in domačega sira.

Nato nas bo naše potepanje zaneslo v Brežice, kjer si bomo ogledali grad. Brežiški grad je dominanta mesta na pomolu nad levim bregom Save, prvič omenjen leta 1249. Prenovili so ga po kmečkem uporu leta 1515 in ob koncu 16. stoletja. Renesančno trdnjavsko zasnovo sestavljajo štirje trakti, ki obrobljajo notranje dvorišče. Dvonadstropna stavba zaključuje glavno cestno os mesta, ki se izteka v kamnit glavni portal, zaščiten še z mostom nad jarkom. Notranjost gradu je že dolgo razkošna baročna rezidenca. Okrašena dvorana z ohranjenimi dvojnimi stopnišči ob straneh je najbolj kakovostno poslikani ohranjeni posvetni baročni prostor v Sloveniji. V gradu je od leta 1949 lokalni muzej z različnimi zbirkami (arheologija, etnologija, kmečki upori, NOB, Galerija Frana Stiplovška). Razširili so ga leta 1960 in zbirke kontinuirano dopolnjevali.

Na obrobju Brežic,  približno sto metrov južno od cerkvice svetega Lenarta, leži turistična kmetija Vimpolšek, katere gostje bomo. Na kmetiji na integrirani način pridelujejo vrtnarske pridelke, pozimi pa iz domačih prašičev, rejenih na prostem, izdelujejo mesne dobrote. Poleg kmetijstva se ukvarjajo tudi z vinogradništvom. Na hribu med Sremičem in Bizeljskim v njihovem vinogradu raste 3000 trt, ki v jeseni dajejo kakovostno vino priznanega vinorodnega okoliša.

Prijazni gospodarji se bodo potrudili in nam predstavili kuhanje žganja, cvrtje ocvirkov, nekateri pa se bodo lahko sami preizkusili v izdelovanju domačih klobas po njihovem receptu. V domačem in sproščenem vzdušju se bomo okrepčali s kmečko pojedino in vse skupaj zalili s kozarčkom kuhanega vina.

Cena izleta je 51 evrov na osebo in vključuje: avtobusni prevoz po programu, organiziran ogled repnice z degustacijo petih vrst vina in sira, vstopnina z vodenim ogledom Brežiškega gradu ter predstavitev turistične kmetije s kolinami in kmečko pojedino, DDV, vodenje in organizacijo potovanja po programu.

Gostje imajo s kuponom Nedeljskega dnevnika desetodstotni popust.

Srečno in veliko prijetnih trenutkov!

Prijave sprejemajo vse poslovalnice Kompasa po Sloveniji. Dodatne informacije o izletu dobite na telefonski številki 01/200-61-11, Kompas - rezervacije ali na www.kompas.si.

19879