"Ne, glede izbire igralcev za širši seznam ni bilo nobenih dvomov. A ko se bo treba odločiti za ožji izbor, se bodo zagotovo pojavili," priznava selektor Boris Denič, ki se je odločil za pričakovanih 28 imen (19 jih igra v slovenskih klubih, devet pa v tujih), saj na njem ni novosti in posebnosti. Sklepne priprave za nastop v Srbiji (od 15. do 29. januarja 2012) se bodo začele v ponedeljek, 26. decembra, v Zrečah in bodo razdeljene v tri sklope: od zbora do 31. decembra, od 1. do 5. januarja 2012 in od 9. do 14. januarja. Vmes čaka reprezentanco nastop na močnem turnirju na Danskem, kjer bodo Slovenci v treh dneh (od 6. do 8. januarja) odigrali tri tekme v treh različnih mestih: proti gostiteljem v Koldingu, proti Islandiji v Herningu in proti Poljski v Aarhusu.

Od zbora v Zrečah do odhoda v Srbijo (14. januarja) bodo reprezentanti opravili 30 treningov, šestkrat obiskali fitnes in odigrali tri tekme na Danskem. "Fizičnih priprav ne bo, ampak bo šlo le za vzdrževanje moči, tako da bodo treningi namenjeni le taktičnemu delu. Na Danskem bomo videli, kaj smo do takrat storili, nato pa bomo imeli še teden dni časa, da odpravimo morebitne pomanjkljivosti in napake v naši igri ter dvignemo formo," pravi Denič. Selektorja to, da se bo Slovenija na turnirju pomerila z Islandijo, ki bo nasprotnik tudi v skupini D v Vršcu, ne moti: "Zame je to v redu, saj se bomo lahko po neposrednem dvoboju še bolje pripravili na Islandce do ponovne tekme v Srbiji. Na Danskem bomo lahko ugotovili njihove pluse in minuse ter se nato pripravljali v skladu z njimi."

Že v naslednjem tednu bo Denič objavil seznam 19 igralcev, ki bodo povabljeni na začetek sklepnega dela priprav (zaradi klubskih obveznosti bodo z zamudo prišli igralci, ki nastopajo v Franciji, Nemčiji in na Danskem) in ki bodo kandidirali za šestnajst mest za EP. Za razliko od prejšnjih selektorjev je uvedel pomembno novost - seznama ne bo skrčil šele tik pred odhodom na EP, ampak že v naslednjem tednu oziroma nekaj dni pred začetkom sklepnega dela priprav. Takrat bo Denič sporočil imena 16 igralcev in treh "rezervistov", slednji pa bodo v rokometni vlak za Srbijo vskočili le v primeru poškodbe katerega izmed članov izbrane šestnajsterice: "Ko bo 19 igralcev prišlo na zbor v Zreče, jim bom jasno povedal, kdo bo med izbrano šestnajsterico in kateri trije bodo v 'rezervi'. Tako z moje strani ne bo nobenih skrivalnic, vsak od devetnajstih igralcev pa bo že na začetku priprav vedel, kakšna je njegova vloga v reprezentanci."