Izredna seja, ki so jo sklicali zaradi današnje obsežne kriminalistične preiskave poslov obstoječega Elanovega vodstva, je trajala več kot štiri ure. Nadzorniki so se morali namreč na hitro odločiti, kako ukrepati, da družbi ne bi povzročili še več škode.

Kot je po seji za STA povedal Zupančič, so sklenili, da sam začasno za najdlje šest mesecev vstopi v upravo Elana, njegovo mesto predsednika nadzornega sveta pa bo prevzela Kristina Rovšek iz Triglav naložb. Elan bo tako imel tričlansko upravo, poleg Ferka in Zupančiča tudi dosedanjo članico Andrejo Košir.

Naslednja seja nadzornega sveta Elana je predvidena za 26. september, ko naj bi bili že znani izsledki posebne revizije, katere zaključek je predviden za prihodnji teden. Takrat naj bi bilo tudi jasno, ali bo Ferko, ki je že 19. direktor podjetja v zadnjih 22 letih, še ostal na funkciji predsednika uprave.

Ferka je zaradi domnevnih nepravilnosti nameraval odstaviti že prejšnji nadzorni svet, ki pa je nato zaradi medsebojnih nesoglasij sam odstopil. Ta mesec posebni revizor pregleduje vse posle, za katere so posamezni člani bivšega nadzornega sveta ocenjevali, da so sporni, predvsem posle v zvezi s prodajo nepremičnin, posle s kadrovskimi agencijami, podlage za morebitno odprodajo družbe Elan Sportartikel in posle, povezane s projektom smučarskega čevlja.

Nadzorniki Elana na današnji skupščini drugih tem razen ukrepanja zaradi predkazenskega postopka in suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ni obravnaval. Tako niso govorili niti o poslovanju Elana, ki sicer tudi v času preiskave normalno teče dalje.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so danes v preiskavi suma gospodarskega kriminala v Elanu opravili 12 hišnih preiskav in začasno pridržali tri osebe. Med njimi je bil tudi Ferko, ki je vse očitke o zlorabi položaja zanikal. Kriminalisti bodo preiskavo nadaljevali s preučitvijo zasežene dokumentacije.

Sumi nepravilnosti se nanašajo na izplačevanje nagrade in prodajo nepremičnin ter premičnin. Preiskovalci so začasno pridržali tri osebe, med katerimi naj bi bil poleg Ferka še direktor kadrovske agencije A.S.O. Osumljeni so, da so oškodovali Elan za več kot 300.000 evrov.

Ferku očitajo zlorabo položaja zaradi izplačila nagrade v višini 80.000 evrov prek kadrovske agencije A.S.O in domnevno prilagojene fakture, prodaje nekaterih stanovanj in garaže v Ljubljani ter plovila Power 48.

Hišne preiskave zaključene, vse tri pridržane osebe so izpustili

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so zaključili s hišnimi preiskavami, ki so jih v okviru preiskave gospodarske kriminalitete v Elanu začeli danes zjutraj. Vsem trem pridržanim osebam, med katerimi je bil tudi predsednik uprave Elana Robert Ferko, pa so odpravili pridržanje.

V hišnim preiskavah so kriminalisti zasegli poslovno dokumentacijo in nosilce elektronskih podatkov. Kriminalistična preiskava pa se bo nadaljevala s pregledom in preučitvijo zaseženih podatkov, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Policija bo z vsemi novimi ugotovitvami dopolnila do sedaj posredovana obvestila kranjskemu državnemu tožilstvu, ki usmerja predkazenski postopek.

Ferko preiskovalcem predal vso dokumentacijo

Predsednik uprave Elana Robert Ferko je v okviru današnje kriminalistične preiskave vodenja poslov Elana preiskovalcem predal vso dokumentacijo, ki se nanaša na očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja zaradi izplačila nagrade, prodaje stanovanj in plovila. Ferko, ki je že od jutra pridržan, gre sedaj še na policijsko postajo v Radovljici.

Ferko je skupaj s svojim odvetnikom in kriminalisti danes nekaj pred 16. uro zapustil Elanovo stavbo v Begunjah, kamor so ga okrog 12. ure pripeljali policisti. "Kriminalistom sem izročil ipad in iphone, ker so tako zahtevali. Izročil sem jim tudi vso dokumentacijo, ki so jo zahtevali na sedežu družb," je ob odhodu iz Elana povedal Ferko.

Predsednik uprave Elana gre sedaj še na policijsko postajo v Radovljico, ko bo še zadnja od hišnih preiskav končana, pa naj bi po predvidevanjih zagovornika Andreja Simoniča lahko šel domov, saj je pridržan od zgodnjih jutranjih ur.

Kriminalisti v Begunje privedli predsednika uprave Roberta Ferka

Na generalni policijski upravi so se okoli 13. ure za Dnevnik odzvali na informacije, da v Elanu poteka hišna preiskava in da je njegov predsednik uprave Robert Ferko pridržan. Komisija za preprečevanje korupcije je sporočila, da so pridobili in zavarovali precej dokumentacije in opravili razgovore s 14 osebami.

Sum spornih dejanj je, kot smo na Dnevnik.si že poročali, protikorupcijski komisiji naznanil nekdanji član nadzornega sveta Elana, Marko Jaklič.

V okviru današnjega iskanja dokazov za potrditev kaznivih dejanj v podjetju Elan so nekaj pred 12. uro kriminalisti v Begunje privedli predsednika uprave Elana Roberta Ferka. Komisija za preprečevanje korupcije, ki se je z zadevo začela ukvarjati junija, je pozdravila hiter odziv pristojnih organov.

Kriminalisti so skupaj s Ferkom v stavbo Elana v Begunjah vstopili pri stranskih vratih in se zaprli v poslovne prostore. Kriminalisti v različnih delih Slovenije opravljajo preiskave 12 poslovnih prostorov, stanovanj in avtomobilov, tri osebe pa so pridržali.

Kot so pojasnili, preiskovalci NPU izvajajo 12 preiskav stanovanjskih prostorov, poslovnih prostorov in osebnih vozil. Iščejo namreč dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), pri čemer je osumljenih več fizičnih in pravnih oseb. Sumi nepravilnosti se nanašajo na izplačevanje nagrade in prodajo nepremičnin ter premičnin. Preiskovalci so pridržali tri osebe, ki so so osumljene, da so oškodovale Elan za več kot 300.000 evrov

Kot so še pojasnili, pri preiskavi sodelujejo policisti iz ljubljanske, kranjske in koprske policijske uprave. Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Kranju.

Kot je dopoldan povedal nekdanji predsednik podjetja Stojan Nikolić, ve, da v Elanu poteka preiskava, čeprav formalno ni več v podjetju. Še vedno je z Elanom povezan kot direktor Triglav Naložb, ki so manjšinski lastnik begunjskega podjetja. Nikolić, proti kateremu ni vložena nobena kazenska ovadba in zoper katerega so očitki leteli predvsem zato, ker je zagovarjal Ferka, je zagotovil, da se pri njemu ali v Triglavu danes ni oglasil noben kriminalist.

Komisija za preprečevanje korupcije zaslišala 14 oseb

Komisija za preprečevanje korupcija (KPK) je v izjavi za javnost sporočila, da je junija letos pričela s preverjanjem suma ''koruptivnega ravnanja odgovornih oseb poslovodstva in nadzornih organov v Skupini Elan''. O tem so obvestili tudi druge pristojne organe, ki so se hitro odzvali, kar komisija pozdravlja in si želi ''da bi tudi v bodoče oziroma pri ostalih zadevah sodelovanje teklo na tako kvaliteten in usklajen način''.

Sicer pa postopek KPK v zadevi Elan poteka v skladu z njihovimi pristojnostmi, vzporedno s predkazenskim postopkom. ''Komisija je v tem času pridobila in zavarovala precej dokumentacije ter podatkov in opravila razgovore s 14 osebami, med katerimi imajo sedaj nekatere status zaščitenih prijaviteljev,'' še dodajajo iz Komisije. Preverjajo tudi ravnanje odgovornih oseb lastnikov Elana d.o.o. - KAD d.d., PDP d.o.o. in Trigav naložbe d.d.

Dodatnih inforamcij KPK zaradi ''interesov postopka pred komisijo in vzporednega predkazenskega postopka ne more posredovati.''

Dnevnik je poročal tudi že:

Klemenčičevi zaradi Ferkovih poslov nad Elan

Elanova vila, v kateri je hrvaško veleposlaništvo, menja lastnika

V petih letih Skupina Elan s 140 milijoni evrov prihodkov

Kadrovska gazela, ki posluje le z Elanom

Vse o zgodbi Elana za vsa zbiramo na enem mestu.