"Spominjam se, kako sem kot otrok v dedkovi sobi gledala televizijo, na kateri je bil zmeraj prižgan avstrijski program. Zelo mi je bila všeč serija Hotel ob Vrbskem jezeru in sem sanjala, da bom tudi jaz nekoč delala v takšnem hotelu," je na včerajšnjem svečanem odprtju Kaliske povedala Nataša Fluher, ki je že 6. vodstvena generacija v družinski gostilni Šiker. Za udejanjenje njenih sanj iz otroštva sta s soprogom Sašem vložila 1,2 milijona evrov, kolikor je stala gradnja sodobno opremljenega hotela z desetimi sobami ob jezeru Pristava, ki bo s kulinarično in vinsko ponudbo tesno povezan z bližnjo gostilno.

"Nimamo ruskega plina, arabske nafte ali kitajskih klimatskih naprav," se je muzal Sašo Fluher. Objekt je namreč ekološko usmerjen, saj ogrevanje in hlajenje zagotavlja toplotna črpalka zemlja-voda. Zaradi novogradnje je ponosen tudi lenarški župan Janez Kramberger. "V minulih letih v naši občini nismo imeli nobenih nastanitvenih zmogljivosti, v takšnih razmerah pa ni mogoče razvijati turizma," je povedal.

Nekoč je bilo bolje, saj sta obratovala motela Furman v Lenartu in Črni les v Zamarkovi. Oba objekta pa sta že vrsto let zaprta. Probanka je po osmih letih zdaj le našla kupca za Črni les. Objekt, ki ga je banka nazadnje ponujala za poldrugi milijon evrov, je kupilo podjetje A-biro Iztoka Voduška, ki je lani ustvarilo 168.748 evrov prihodkov.

Vodušek je sprva nameraval julija predstaviti občinskemu svetu svoje načrte s Črnim lesom, a si je nato premislil. Na občino je celo poslal apel, da naj se širša javnost izključi iz obveščanja, "dokler se ne bodo uskladili interesi kapitala in lokalne skupnosti". Kramberger je včeraj povedal, da ne pozna razlogov te skrivalnice, kakor tudi ne pozna Voduškovih načrtov s Črnim lesom. "Več bo najbrž znano prihodnji mesec, ko naj bi to zadevo znova umestili na dnevni red občinskega sveta," je dejal župan. Hkrati je izrazil začudenje, ker NLB Leasing že več kot leto ne zmore najti kupca za motel Furman: "Imam občutek, da prodajajo tako, da ne morejo prodati. Najbrž jim to premoženje služi za popravljanje njihovih bilanc."