A tudi ob morebitnem neuspehu bi imelo moštvo selektorja Borisa Deniča priložnost za popravni izpit v nedeljo proti Ukrajini v Stožicah, medtem ko bi bil za gostitelje poraz ali že remi s Slovenci usoden v boju za Euro 2012.

"Uh, fino smo 'pokadili' v finalu," je v svojem šaljivem slogu razplet letošnjega poljskega prvenstva komentiral slovenski reprezentant Uroš Zorman. V finalu so njegove Kielce, ki so veljale za absolutnega favorita, izgubile z 1:3 v zmagah proti Wisli iz Plocka, katere dres nosita tudi Slovenca Boštjan Kavaš in Luka Dobelšek, trenira pa jo Danec Lars Walther, nekoč na klopi Gorenja (v vratih je njegov rojak Morten Seier, ki je pred leti prav tako branil v Velenju).

Neuspeh v finalu je sprožil revolucijo v Kielcah, moštvo trenerja Bogdana Wente pa bo moralo po odločitvi klubskega predsednika Bertusa Servaasa zapustiti skoraj polovica igralcev (Džomba, Nat, Knudsen, kopica reprezentantov Poljske, a prihajajo Szmal, Tkaczyk, Buntić...). "Takega neuspeha si ne bi smeli dovoliti, igralci pa nismo upravičili zaupanja kluba. To je žalostno za klub, v katerega je vloženo veliko denarja in ki je eden najbolje organiziranih v Evropi," je priznal Zorman.

A časa za žalovanje seveda ni, kajti kljub dolgi in naporni sezoni je treba v glavah preklopiti s klubske na reprezentančno raven. "Takšnega ubijalskega ritma sem vajen vsaj že desetletje. A kot pravi pregovor: kar se mora, se pač mora in ne sme biti težko. Energije ni ostalo veliko, a želja in motiv nikoli nista nista sporna," je zatrdil 31-letni reprezentančni kapetan, ki je kljub neuspehu s Kielcami našel dodaten motiv: "Po polomu na Poljskem bi se rad vrnil med 'žive' z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo v Srbiji. Vedno je po neuspehih pač treba najti dodaten izziv in motiv, čeprav je seveda zelo težko."

V primerjavi z lanskim 27. oktobrom, ko je Slovenija v celjskem Zlatorogu kvalifikacije za Euro 2012 začela prav z zmago proti Portugalcem (34:31), bo igralska četa selektorja Deniča korenito spremenjena. Od takratnih šestnajstih reprezentantov jih danes v Espinhu ne bo kar polovica (L. Žvižej, Bajram, Barišić, Miklavčič, Cehte, Podvršič, Marguč, Skok), a Zorman ostaja optimist: "Portugalci imajo mlad, kakovosten in ambiciozen igralski kader, ki je željan dokazovanja, skalpov velikih nasprotnikov in po dolgem času tudi uvrstitve na veliko tekmovanje. A tudi mi želimo nadaljevati s kontinuiteto nastopov na evropskih prvenstvih, ki traja že od leta 2000."

Zorman je med Deničevimi izbranci dvojni rekorder - po številu reprezentančnih nastopov (153, za njim Jure Natek/128 in Matjaž Brumen/118) in doseženih zadetkih (387, za njim Brumen/335 in Natek/316). "Naša reprezentanca je kombinacija mladosti in izkušenosti, stavimo pa predvsem na zadnje. Brez doma smo kakovostnejši od Portugalcev, ki jih sicer spoštujemo, niti slučajno pa se jih ne bojimo," je povedal Zorman in napovedal: "Če bomo pravi, potem bomo z nasmehi na ustnicah končali tekmo v Espinhu."