Španski kolesarski matador je bil tudi na zmagovalnem odru z uperjenim prstom v nebo z mislimi pri prijatelju Xavierju Tondi, ki je v ponedeljek nesrečno preminil v domači garaži. Na cesti je bil Contador nepremagljiv. Na prvih vmesnih časih po ravninskem delu je s trinajstim vmesnim časom še kazalo, da so Dolomiti na jeklenem Contadorju pustili posledice in bo nemara Vincenzo Nibali, lanski zmagovalec dirke Po Sloveniji, le dokazal, da je vreden slovesa rožnate majice. Na klancu druge polovice (600 višinskih metrov v sedmih kilometrih) se je pokazala polovička ure kolesarske resnice, kot sicer imenujejo vožnjo na čas. Zbran, z visokimi vrtljaji, ne meneč se za navijaško folkloro tik ob obročniku, je naredil preobrat. Nibali je zaostal 34 sekund, Michele Scarponi 38, Jose Rujano 39, nosilec zelene majice "hribolazec" Stefano Garzelli 46 in Štangljev kapitan Roman Kreuziger 49 sekund. Brez senzacij. "Contador je odpeljal, kot bi bil z Marsa," je pripomnil Vincenzo Nibali. "Vožnjo lahko opišem kot super uspešno. Veliko sem tvegal, tudi skozi ovinke. Čeprav sem le drugi, sem lahko več kot zadovoljen."

Šestnajsti dan Gira na jugovzhodnem robu Dolomitov, še v Benečiji, je bil priložnost tudi za posameznike, ki so sicer vpeti v spremljevalne vloge. Simon Špilak je z 31. časom dokazal, da sodi med najmočnejše kolesarje in velja za glavnega pomočnika Michela Scarponija. V njegovi druščini so še Španec Arroyo, kapetan žalujoče ekipe Movistar. Matteo Carrara in Tiego Machado, najboljša kolesarja ekip Vacansoleil in RadioShack, ter tudi zmagovalec Toura Carlos Sastre, ki naj bi z ekipo Geox nastopil tudi na bližnji dirki Po Sloveniji. In še posebnost dneva - najvišje uvrščeni pomočnik med kapetani je Rečan v dresu "Vode in Mila" Vladimir Miholjević, na desetem mestu. Za večino, to velja predvsem za preostale pomočnike, je bil vzpon na smučarsko središče Nevegal le rutina. Tudi za Gorazda Štanglja. Kako naključno, dosegel je natančno stoti čas dneva in tudi v skupnem seštevku je natančno na 100. mestu. Simbolika za 28.000 kilometrov na Giru. Oba, Miholjević in starosta karavane Stangeli, vozita deseti Giro. "Kronometer je zame skoraj kot prosti dan. Poskušal sem čim več počivati, vzpon pa odpeljati znotraj dovoljenega zaostanka. Vrstni red do Nevegala je tako kot po navadi, presenetil me je edino Miha. Pričakujem, da bo Nibali napadel Contadorja na spustu z Aprice, vendar sprememb ne pričakujem," je 16. dan komentiral Gorazd Štangelj.

Letošnji Giro ni v znamenju voženj na čas. Moštveni kronometer je sicer že nekaj let na sporedu, vendar ne vpliva na končni vrstni red. Gorski kronometer, kot včerajšnji, je po dosežkih podoben kakšni gorski etapi, s tem da se razlike merijo le v sekundah. Ravninski kronometer pa bo letos na sporedu le zadnji dan, v nedeljo v Milanu (31 km), ta pa naj bi premešal uvrstitve le pri kolesarjih z majhnimi časovnimi razlikami. Na dirki Po Sloveniji bo vožnja na čas znova na sporedu po devetih letih, v Ljubljani 16. junija. Zadnji zmagovalec pa je na Ptuju postal Dean Podgornik.

Današnja 17. etapa Feltre-Tirano (230 km) je priložnost za ubežnike, predvsem samostojne strelce in svobodne pomočnike. Prelaza Tonale in Aprica nista tako zahtevna, da bi "gospodarji" majic in njihovi najostrejši konkurenti računali na opaznejše spremembe. Podobno bo tudi v sredo. To bo vsekakor teden taktičnih domislic.

Alberto Velasco Contador je, poleg Španca Lastrasa, edini v karavani, ki ima z letošnjima zmagama na Giru v zbirki uspehov zdaj etapne zmage na vseh treh tritedenskih dirkah. Leta 2008 Contador ob skupni zmagi na Giru ni dosegel nobene dnevne zmage. Med aktivnimi kolesarji se s trojčkom lahko pohvali le še sedmerica.