Razsodišče, ki ga vodi nekdanji predsednik uprave Banke Koper Vojko Čok, v njem pa sedijo še Violeta Bulc (Vibacom), Jurij Giacomelli (Delo), Tomaž Orešič (EFT) in Vera Mihatovič (ACH), je včeraj obravnavalo tri primere. Poleg Tovšakove, ki jo je razsodišče po dostopnih podatkih pred odločitvijo tudi zaslišalo, in Šrota, ki je že pred časom združenju poslal izstopno izjavo, je bil na tapeti razsodišča tudi nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež. Za razliko od Tovšakove in Šrota jo je avtor največjega menedžerskega prevzema v zgodovini Slovenije, ki se je neslavno končal z izčrpavanjem Merkurja in aretacijo nekdanjih vodilnih, odnesel le z opominom.

Odločitev častnega razsodišča, da Kordežu ponudi drugo priložnost, čeprav bo na dnevnem redu spet ob zaključenih pravnih postopkih zoper njega, zbuja nemalo vprašanj in začudenja. Čeprav uradne utemeljitve odločitve včeraj popoldne pri generalni sekretarki združenja Sonji Šmuc nismo uspeli preveriti, bi lahko razlog za Kordeževo izključitev našli že v samem kodeksu. Na primer pri kršenju načela iz tretjega člena - osredotočanja na blaginjo podjetja in prizadevanja za njegov trajnostni razvoj. Poleg krize je za težak finančni položaj Merkurja, ki je v prisilni poravnavi, namreč kriv prav ponesrečen menedžerski odkup, ki ga je tako rekoč do samega konca z odlivanjem denarja in nepremičnin prek obvodnih podjetij (Merfin, HTC Dva) odplačeval nakelski trgovec. Po neuradnih informacijah naj bi razsodišče med olajševalne okoliščine Kordežu štelo dejstvo, da je Merkur kupil transparentno in po tržni ceni ter da je odkup izpeljal skupaj s skoraj stotimi sodelavci.

Upati sicer je, da utemeljitev častnega razsodišča ni povezana z dejstvom, da je njegov predsednik Vojko Čok nekoč vodil Banko Koper, ki je skupaj s Kordežem sodelovala v konzorciju prevzemnikov Merkurja. Omenjena banka je tudi ena pomembnejših upnic Merfina. Mimogrede, v menedžerskem odkupu Merkurja je z manjšim lastniškim deležem v Merfinu sodeloval tudi Aleksander Svetelšek, donedavni predsednik Združenja Manager. Da je bil Kordež za razliko od Tovšakove in Šrota ves čas del menedžerskega "mainstreama", dokazuje tudi to, da je isto združenje leta 2007 Kordeža razglasilo za menedžerja leta.

Častno razsodišče menedžerskega združenja bo v kratkem obravnavalo še ravnanja Ivana Zidarja (SCT) in Igorja Bavčarja (bivši generalni direktor Istrabenza), ki je že konec januarja izstopil iz združenja.

primoz.cirman@dnevnik.si