Zakon o prevzemih trenutno do pušča, da osebi ali skupini povezanih oseb, ki so pred uveljavitvijo zakona presegale prevzemni prag (zatečeno stanje), ni treba objaviti prevzemne ponudbe, a le v primeru, da svojega deleža ne povečajo niti za eno del nico. V nasprotnem primeru jim lah ko ATVP vzame glasovalne pravice, dokler ne objavijo prevzemne po nudbe ali svojega deleža ne znižajo pod 25-odstotni prevzemni prag.

Prav to se je državnim družbam zgodilo zaradi delniških poslov Luke Koper, ki je dala svoja sredstva v upravljanje zunanjim upravljalcem. Čeprav je Luka Koper kupljene del nice v kratkem času prodala, na skupščinah pa ni uresničevala svojih pravic, zdaj državnim podjetjem v omenjenih podjetjih grozi odvzem glasovalnih pravic. Če bi državni zbor sprejel predlagano avtentično razlago zakona o prevzemih, pa posli Luke Koper ne bi bili označeni za kršitev prevzemne zakonodaje. Koalicijski poslanci (Franco Juri, Joško Godec, Borut Sajovic in Dušan Kumer) so namreč predlagali, da osebam z zatečenim stanjem ni treba objaviti prevzemne ponudbe, če naj prej prodajo delnice in jih nato ku pijo nazaj, pri tem pa ne presežejo zatečenega stanja. V konkretnem primeru Abanke bi to pomenilo, da bi državna podjetja dobila vrnjene glasovalne pravice, saj je Luka Koper v vmesnem času že izstopila iz las tništva Abanke, državni delež pa se je tako ponovno znižal na zatečeno stanje.

»V konkretnem primeru ne gre za razlago določbe zakona o prevze mih, temveč za njeno vsebinsko spremembo, kar pa je zloraba in stituta avtentične razlage in pro tiustavno,« so kritični na ATVP. Kot še ocenjujejo, je vložen predlog avten tične razlage zgolj odziv na postopke ATVP, saj bi sprejeta avtentična ra zlaga veljala za nazaj oziroma od avgusta 2006, ko je bil sprejet zakon o prevzemih.

Kot še opozarjajo poznavalci, bi sprejem predlagane avtentične ra zlage državo sicer res rešil pred po stopki ATVP, vendar bi hkrati ogrozil tudi številne druge postopke regu latorja trga. Zatečeno stanje so na mreč uporabili številni lastniki, »uje ti« kršitelji pa bi se lahko pred ATVP izgovarjali, da so prevzemni prag prekršili le začasno in da nameravajo v kratkem svoje lastništvo znižati na oziroma pod zatečeno stanje.