Zdaj je tudi jasno, da je odločba posledica dejstva, da je občina, kot so se takrat izrazili sami, za potrebe derbija med Jesenicami in Olimpijo "zavestno in premišljeno" odprla novo vzhodno tribuno, ki ni zgrajena skladno z gradbenim dovoljenjem niti nima uporabnega dovoljenja. Torej, če občina ne bi nezakonito odprla nove vzhodne tribune, ne bi "priklicala" inšpektorice in ta ne bi odkrila tistega, kar se na Jesenicah ve že zelo dolgo - da dvorana nima uporabnega dovoljenja!

Treningi in tekme kljub prepovedi

Po naših neuradnih informacijah v dvorani kljub prepovedi potekajo treningi in celo tekme mlajših kategorij. Z občine Jesenice nam še vedno niso odgovorili na številna vprašanja glede uporabe in obnove dvorane v prihodnje. Župan Tomaž Tom Mencinger na to temo molči in se na klice ne odziva. Navodilo inšpekcije je povsem jasno - dvorano je treba takoj zapreti. O stroških postopka bo izdan poseben sklep, pritožba pa ne zadrži izvršitve odločbe.

Pa pojdimo po vrsti. Gradbena inšpektorica je Jesenice prvič obiskala 13. oktobra lani, ko je preverjala gradnjo vzhodne tribune. Nič posebnega. Čez dva dneva je opravila kontrolni pregled, saj je takrat potekala tekma med hokejskima kluboma Acroni in Olimpija. Nova tribuna se ni uporabljala. Ob ponovnem derbiju 16. februarja pa je bilo, tako v odločbi, pri neposrednem televizijskem prenosu in iz objavljenih fotografij povsem jasno, da so bili med tekmo na vzhodni tribuni gledalci. Inšpektorica je v dokaz pridobila tudi vstopnice za ta del dvorane. Že naslednji dan je inšpektorica na upravni enoti dobila podatek, da ta del dvorane nima uporabnega dovoljenja.

"Pri preverjanju podatkov je bila 21. februarja pridobljena informacija, da za ostali del dvorane, ki je bila zgrajena na podlagi gradbenega dovoljenja iz leta 1997, tudi še ni bilo izdanega uporabnega dovoljenja, razen za prostore fitnes centra in gostinskega lokala," je ugotovila "javno jeseniško skrivnost" gradbena inšpektorica in zaprla dvorano.

Občina se je pritožila, a možnosti za uspeh so slabe

Občina Jesenice se je, kot je že prejšnji teden sporočila županova svetovalka Božena Ronner, pritožila na ministrstvo za okolje in prostor. Od tam so nam včeraj sporočili, da pritožbe sploh še niso prejeli. " Instrukcijski rok za odločanje o pritožbi je dva meseca. Če ministrstvo ugodi pritožbi, prvostopenjsko odločbo odpravi in vrne zadevo v ponovni postopek; če pa pritožbo zavrne, odločba upravnega organa prve stopnje postane dokončna in jo je mogoče izpodbijati še s tožbo pred pristojnim upravnim sodiščem," so razložili na ministrstvu.

Kot so prejšnji teden sporočili z občine Jesenice, so se pritožili zato, ker je bila dvorana zgrajena leta 1967, za tako stare stavbe pa naj ne bi bilo potrebno uporabno dovoljenje. Ker pa se odločba nanaša na gradnjo po letu 1997, za katero občina, kot jasno piše v odločbi, prav tako kot za vzhodno tribuno nima uporabnega dovoljenja, je možnosti za uspeh pritožbe verjetno bolj malo.

Kot rečeno, z občine Jesenice nam niso odgovorili, zakaj občina po obnovi leta 1997 ni pridobila uporabnega dovoljenja, ter kako bo občina ukrepala zdaj, oziroma kaj vse je potrebno postoriti, da uporabno dovoljenje lahko dobijo, kdaj bodo to storili in koliko bo vse skupaj stalo. Prav tako čakamo na odgovore, kaj zaprtje dvorane pomeni za jeseniški hokej in šport na sploh. Tiskovni predstavnik hokejskega kluba Acroni Jesenice Zoran Račič pa je pojasnil le, da bodo prvo tekmo državnega prvenstva v petek odigrali na Bledu, kako bodo odigrali tekmo, ki je predvidena za ponedeljek, 21. marca, pa še ne vedo. Račič je včeraj dejal še, da ne ve ničesar o uporabi dvorane za treninge in tekme mlajših selekcij.