Na podlagi odločb UNPIS naj bi ta spletna mesta blokirali s „preprečitvijo preslikave tekstovnega imena v IP naslov“. Podobno so ravnali tudi v mariborskem Amisu, da so blokirali dostop, je na svoji spletni strani zapisal tudi mariborski T-2.

Telekom Slovenije se je pritožil na vse odločbe, vendar jih bo moral vseeno izvršiti. Jutri, 1. marca, bo zato blokiran dostop do: www.expekt.com, www.bwin.com, www.bet-at-home.com, sl.sportingbet.com.

Pri izbiri tega ukrepa so se v Telekomu Slovenije odločili za poseg na svojih DNS-strežnikih, ker s tem v najmanjši možni meri posegajo v možnost komunikacij svojih uporabnikov.

Amis opozarja na neučinkovitost odločb

Amis ob tem še opozarja, da uporabniki na forumih izmenjujejo informacije, kako brez posebnega znanja blokade zaobiti, kar dokazuje neučinkovitost navedenih odločb. Zares učinkovite metode pa bi bile ne samo finančno obremenjujoče, pač pa pomenijo hud in radikalen poseg v svobodo komuniciranja državljanov, dodajajo.

Blokade dostopa bodo trajale do morebitne drugačne sodne odločitve, saj je Telekom Slovenije že sprožil ustrezne pravne postopke. Kdaj in kako bodo zaključeni, pa je nemogoče napovedati.

O tem, da namerava država cenzurirati svetovni splet, smo letos v Dnevniku že poročali. Poskusi blokiranja pa niso novost; UNPIS je cenzuriranje nekaterih spletnih stavnic zahteval (in tudi dosegel) že leta 2006.