T-2 je dostop do obeh spletnih stavnic onemogočil že v petek, blokado pa utemeljil z zahtevo Ministrstva za finance Republike Slovenije, konkretneje Urada za nadzor prirejanja iger na srečo. Pri SiOL-u so si kljub temu, da gre pravzaprav za podjetje v državni lasti, očitno vzeli nekaj več časa za razmislek o zakonitosti takšnega zahtevka, na koncu pa so dostop do stavnic vendarle omejili.

Telekom je še cel dan oglaševal blokirano stran Bwin

Da bi bila mera polna, je Telekom Slovenije na svoji spletni strani še cel dan po blokadi oglaševal bwin.com, pa čeprav je slovenskim internetnim uporabnikom dostop do te strani onemogočen prav s strani Telekomove hčerinske družbe .

Omejitev je zahteval urad za igre na srečo

Zahtevo po omejitvi dostopa do teh dveh spletnih naslovov je na podlagi 6. člen Zakona o igrah na srečo na slovenske internetne ponudnike že pred dnevi naslovil Urad za nadzor prirejanja iger na srečo."Prirejanje iger na srečo v Republiki Sloveniji je predmet posebne zakonske ureditve in izključna pravica Republike Slovenije, igre na srečo pa se lahko prirejajo le na podlagi dovoljenja oziroma koncesije pristojnega organa.", je zapisano na spletnih straneh Urada RS za nadzor prirejanja iger na srečo.

Internetni ponudniki kršijo pravico do svobodne izbire

Betandwin ter Bet at home teh licenc res ne posedujeta, vseeno pa se postavlja vprašanje pravne podlage za takšno omejevanje dostopa, ki na svetovno medmrežje pravzaprav uvaja cenzuro in omejuje svobodno izbiro slovenskih uporabnikov interneta. Poleg tega, da je zahteva sporna že sama po sebi, od slovenskih ponudnikov internetnih storitev pravzaprav zahteva nemogoče. Za nekoliko bolj spretnega spletnega uporabnika je dostop do omenjenih strani še vedno mogoč preko t.i. proxy serverjev v tujini.

Stoji za vsem skupaj slovenska loterija?

Obstajajo namigi, da naj bi za najnovejšo gonjo proti spletnim ponudnikom iger na srečo stali Loterija Slovenije in Športna loterija, ki naj bi se na ta način z državno pomočjo enostavno znebili konkurence in ohranili monopol nad prirejanjem iger na srečo. Pri obeh loterijah so kakršnokoli povezavo z dopisom in zahtevo urada že zanikali.