Ne le dve točki, ki ju prinaša zmaga, v igri bo poleg tradicionalnega boja za ugled tudi krčevito napadanje mest, ki vodijo v končnico EBEL. Pet krogov pred koncem so železarji na osmem mestu, zmaji pa mesto višje, a že danes imajo državni prvaki možnost, da obrnejo razmerje sil.

"S sezono so lahko za zdaj zadovoljni oboji. Glede na finančni vložek sta slovenski ekipi povsem na repu, vendar je točkovno in igralno letos opaziti velik korak naprej v primerjavi z nekaterimi prejšnjimi sezonami," ocenjuje nekdanji vrhunski hokejist Rudi Hiti, že dve leti član ugledne hiše slavnih. O današnjem derbiju se Hiti ni spustil v globljo analizo, saj misli, da je vsaka napoved nepredvidljiva, vseeno pa nekaj več možnosti za uspeh pripisuje Jeseničanom. "Imajo izjemen napad s Tičarjem, Jegličem in Saboličem. Te fante je pravi užitek gledati in prepričan sem, da so najnevarnejši trio v ligi," razmišlja Hiti.

Ko smo ga vprašali o možnostih slovenskih klubov v boju za končnico, je brez obotavljanja povedal, da je v četrtfinalu realno pričakovati tako železarje kot zmaje. "Ta trenutek sta obe ekipi boljši od Medveščaka in Albe. Vsi govorijo, da imajo v Zagrebu dobrega vratarja (Roberta Kristana, op. p.), vendar tudi v Ljubljani in na Jesenicah ni nič drugače. Optimizem gradim tudi na dejstvu, da sta domača kluba v letošnji sezoni precej konkurenčnejša avstrijskim kot lani. Visokih porazov praktično ni," je dejal Rudi Hiti, ki Jeseničanov in Ljubljančanov v četrtfinalu - če se bodo tja uvrstili - ne bi odpisal prehitro.

"Vsi opozarjajo, da se v končnici igra popolnoma drugačen hokej kot v rednem delu sezone in da so možna presenečenja. To popolnoma drži, kajti v bojih na izpadanje ni popravnih izpitov, večinoma pa odločajo izkušnje. V tem primeru imajo bogatejši klubi iz Avstrije prednost, sploh KAC in Salzburg z dolgima seznamoma igralcev, zato bi bilo najtežje igrati proti omenjenima predstavnikoma," je sklenil analizo legendarni hokejist, ki si bo današnji derbi ogledal v Podmežakli. Kaže, da bo tekmo lahko spremljal v družbi več kot pet tisoč navijačev, saj se v jeseniškem klubu na vse načine trudijo zbrati vse papirje za odprtje nove tribune za golom.