Triatlon ob Rudniškem jezeru po zaslugi Ribničanov velja za enega najbolje pripravljenih v Sloveniji, zato je med stoterico nastopajočih znova privabila tudi zadnjega od zgoraj omenjenih, ki je najlepše predstavil, da je triatlon zares šport za vse. Organizatorji so triatlonkam že na startu dali sedem minut prednosti, ki pa bi bile zanimive za moško-ženski dvoboj le v primeru, če bi bila na startu tudi slovenska najboljša triatlonka Mateja Šimic. Mlada 16-letna Kamničanka Maruša Klemenc je s plavanjem sicer opravila daleč najhitreje, kar bi ji zavidali mnogi triatlonci. Tudi po zaslugi skupinske vožnje so jo ujeli tik pred menjavo na tek. Deset let starejša Južnoafričanka jo je pričakovano ujela na polovici petkilometrskega teka, a državni naslov v absolutni kategoriji Klemenčevi veteranka Nada Kozjek Rotovnik ni mogla odvzeti. "Na plavanju in na kolesu sem res povečevala prednost pred Carlo, a nisem gojila nobenega upanja, da me v teku ne bo ujela. Je pač še precej boljša triatlonka od mene. Naslov prvakinje? Imam malo sreče, da Mateje Šimic ni," je pojasnila Maruša Klemenc, ki je po zmagi na triatlonu v Kamniku dobila še drugo veliko domačo tekmo.

Zmaga Južnoafričanke ter nastop še dveh mladincev ob nekaj Italijanih in Avstrijcih ni bila presenečenje. Njihova reprezentanca je Radovljico izbrala za evropski vadbeni tabor za glavne tekme v sezoni. "Ostali so odšli na svetovno prvenstvo v šprintu v Lozano (brez slovenskega zastopstva, op. a.), zame pa je bil to prvi triatlon po poškodbi ključnice, medtem ko me septembra čakajo glavne tekme. Zakaj Radovljica? Blizu je vsem tekmam v Evropi, vadbeni pogoji v bazenu, na Blejskem jezeru in v okolici so dobri. In poceni je. Triatlon tu? Lepo prizorišče in lepo je zmagati," je razložila mala Carla, ki se ponaša že z naslovom svetovne prvakinje v amaterski kategoriji. "Presenečena sem, kako dobro je šlo na plavanju, potem sem nekako vzdržala," je Nada Kozjek veselje v cilju delila s hčerko Ano Karin, sicer plavalko, za katero je bil to prvi triatlon. Zanimivo, visokorasli Boris sedem minut za Ano Karin ni zmogel izničiti, da bi jo ujel, mama zdravnica je bila daleč spredaj.

Mnogo bolj tesen in zanimiv pa je bil obračun med triatlonci. Že v vodi sta se David Pleše in Bojan Cebin, za večino prvi favorit, malce prerivala, predvsem pri skoku iz vode. Cebin, eden najboljših duatloncev na svetu, ki naslednji teden želi med osmerico na svetovnem prvenstvu, pa svojih kvalitet na kolesu, predvsem zaradi taktične vožnje v skupini in na teku, ni zmogel do konca uveljaviti. Pleše tekmuje kot prerojen. "Cebinove ere je konec. Verjemite," je David Pleše samozavestno zatrdil v cilju, potem ko je v zadnjem kilometru teka pobegnil Cebinu. "Dobil sem zadnje tri tekme, in to ob imenitni konkurenci. Sedaj bom še ostali dve na Bledu, na olimpijski razdalji tako kot lani in potem še na polovičnem Ironmanu. To je moj cilj," je kar vrelo iz postavnega mladiča, ki so ga junakinje triatlona še na zmagovalnem odru gledale kot Herkulesa. Njegova preobrazba v zmagovalca ima zelo zanimivo zgodbo, vredno daljše objave. "Tempo je bil premočan. Nismo šli počasi. Na domačih tekmah vsi gledajo le mene, zato je težje dirkati, a se ne morem izgovarjati. Davidu moram samo čestitati," je športno priznal Cebin.