Prav prodaja dragocenih zemljišč naj bi predstavljala rakasto rano v grafični industriji, na kar sindikati vse bolj opozarjajo. Družba Krater, ki obvladuje večji del slovenske grafike, tudi Delo Tiskarno, namreč po besedah pristojnih v sindikatu Pergam ukinja posamezne grafične družbe in ustanavlja slamnata podjetja. Ustanavlja tudi invalidska podjetja, ki nimajo premoženja, nato pa nanje prenaša zaposlene s ciljem, da fiktivna podjetja zapre, zaposlene pa pusti na cesti oziroma prelaga skrb zanje na ramena države, ki zagotavlja socialne transferje.

Dostopni podatki njihove trditve tudi potrjujejo. Poslovodstvo Dela Tiskarne, na čelu katerega je Martin Odlazek, ki tudi obvladuje skupino Krater, je namreč pred vsega nekaj meseci na desetine zaposlenih prenašalo na hčerinsko družbo Delo Tiskarna INPO in Knjigoveznico Koper, ki vsaj uradno ni povezana z Odlazkom. Isti zaposleni so nato v istih prostorih kot prej opravljali isto delo, saj sta omenjeni družbi enostavno najeli stroje Dela Tiskarne. Medtem ko se je Knjigoveznica Koper že znašla v stečaju, verjetno enaka usoda čaka tudi Delo Tiskarno INPO. Za to bo morala zeleno luč prižgati tudi država - vlogo že ima na mizi - saj gre za invalidsko podjetje. Da bo naposled končalo v stečaju, niti ni dvoma, saj je tako kot Knjigoveznica Koper brez premoženja, zaradi česar si lahko zaposleni iz stečajne mase obetajo zgolj drobiž.

Kaj imajo v načrtu lastniki Dela Tiskarne in ali bodo zaposleni, ki so jih prenesli na "prazne" družbe, sploh še imeli službe, ostaja neznanka, saj so že tedne zaviti v molk, prav tako ni mogoče dobiti pojasnil odgovornih v skupini Krater.

tomaz.modic@dnevnik.si