Izredno zahtevna sankaška proga na olimpijskih igrah v Whistlerju je zahtevala žrtev in zasenčila odprtje iger. Gruzijec je v zavoju Thunderbird svoje trening vožnje na eni najhitrejših prog na svetu napravil napako in z več kot 100 kilometri na uro zletel s proge in pri tem nesrečno priletel v kovinski nosilec zaščitne ograje. Le malo pred nesrečo je njegova hitrost znašala 148 km/h, v ograjo pa je priletel s hrbtom in zatiljem. Očividci so takoj pomislili na najhujše, trening pa so prireditelji nemudoma prekinili.

Reševalci so ponesrečenemu Gruzijcu nemudoma priskočili na pomoč, ga oživljali in ga nato s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Tam so nekaj kasneje žal le lahko ugotovili njegovo smrt. Gre za prvi smrtni primer na zimskih olimpijskih igrah. Leta 1992 v Albertvillu se je na demonstracijski vožnji v hitrostnem smučanju smrtno ponesrečil Švicar Nicholas Bochatay, leta 1964 v Innsbrucku pa se je dva tedna pred pričetkom iger na treningu smrtno ponesrečil britanski sankač Kazimierz Skrzypezki. Istega leta se je med treningom pred igrami smrtno ponesrečil tudi 19-letni Avstralski Ross Milne.

"To je velika tragedija za njegovo družino in celotno ekipo. Dogodek bo vrgel tudi senco na današnje odprtje," je nesrečo komentiral podpredsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Podobno je dejal tudi prvi mož MOK Jacques Rogge: "Ta nesreča meče veliko senco na celotne igre."