Gospodarsko razpoloženje v EU navzgor

Kazalnik gospodarskega razpoloženja (ESI) se je novembra v območju evra in v celotni EU zvišal na mesečni ravni, in sicer za 2,7 oziroma 1,9 točke. Gospodarsko razpoloženje se je tako zvišalo že osmič zapored, popravil pa se je tudi kazalnik poslovne klime (BCI) v območju evra. Kljub temu pa je kazalnik gospodarskega razpoloženja tako v območju evra kot v celotni EU še vedno precej pod dolgoletnim povprečjem, pri čemer je marca dosegel najnižjo vrednost od začetka meritev v letu 1985.

Hrvaški BDP ob 5,8 odstotka

Hrvaško gospodarstvo je še vedno v recesiji. Po prvi oceni hrvaškega državnega statističnega urada se je namreč bruto domači proizvod (BDP) v tretjem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani skrčil za 5,8 odstotka. Spomnimo, da se je v prvem letošnjem četrtletju znižal za 6,7 odstotka, v drugem četrtletju pa za 6,3 odstotka.

ThyssenKrupp v zadnjem letu z izgubo

Nemški jeklarski koncern ThyssenKrupp je v zadnjem poslovnem letu, ki se je končalo septembra, ustvaril 1,87 milijarde evrov čiste izgube, medtem ko je v prejšnjem letu posloval z 2,3 milijarde evrov dobička. Zaradi visoke izgube so v družbi napovedali, da bodo ukinili kar 20.000 delovnih mest. Kot so sporočili, je izguba predvsem posledica visokih stroškov prestrukturiranja ter posledic svetovne gospodarske krize na jeklarsko industrijo. Kljub temu v tekočem poslovnem letu pričakujejo izboljšanje poslovanja, a obenem šibko okrevanje.

EDF in Gazprom s pogodbo za gradnjo Južnega toka

Ruski premier Vladimir Putin je včeraj povedal, da je francoski energetski velikan EDF z ruskim gigantom Gazpromom podpisal pogodbo o pridružitvi francoske družbe h konzorciju podjetij, ki bo gradil plinovod Južni tok. EDF naj bi v plinovodu dobil desetodstotni lastniški delež. Francoski EDF Suez naj bi se z Gazpromom pogovarjal tudi o deležu v plinovodu Severni tok. Po neuradnih informacijah pa Francija še naprej podpira tudi projekt plinovoda Nabucco. Ta bo Evropi dobavljal plin neposredno iz osrednje Azije in zmanjšal odvisnost EU od ruske energije.

Renault na pomoč Avtovazu z 240 milijoni evrov

Francoski proizvajalec avtomobilov Renault bo v ruski Avtovaz investiral 240 milijonov evrov, sredstva pa so namenjena razvoju novih tehnologij in materialov. Predstavniki Renaulta in lastniki ruskega proizvajalca avtomobilov so včeraj v Parizu podpisali sporazum o francoskih investicijah. Ta predvideva, da bo Kremelj podporo Avtovazu povečal na 1,67 milijarde evrov, s čimer bo družba poplačala dolgove bankam in zagotovila kratkoročno likvidnost. Renault pa bo v Avtovaz vložil 240 milijonov evrov, in sicer prek tehnologije, strojev, opreme in znanja.

Kitajska nadaljuje politiko fiskalnih spodbud

Kitajske oblasti so se zavezale k politiki fiskalnih spodbud in ekspanzivni denarni politiki, s katerima bodo v prihodnjem letu spodbujale rast. Že lani je Kitajska sprejela 586 milijonov dolarjev vreden stimulacijski paket, namenjen predvsem povečanju domače porabe. Kitajsko gospodarstvo je v tretjem četrtletju letos raslo po 8,9-odstotni stopnji, medtem ko je bila rast v drugem četrtletju 7,9-odstotna. Poleg tega pa se je Kitajska zavezala tudi k boju proti podnebnim spremembam. Do leta 2020 bo poskušala občutno zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida v ozračje z rekordno visokih vrednosti iz leta 2005.

Turkish Airlines se zanima za Jat Airways

Izvršni direktor srbskega letalskega prevoznika Jata Airwaysa Srđan Radovanović je včeraj potrdil, da se turški letalski prevoznik Turkish Airlines zanima za nakup srbske družbe. Zanimal naj bi se za vse oblike strateškega partnerstva, torej ali dokapitalizacijo, prevzem ali pa skupno vlaganje, končna odločitev pa naj bi bila sprejeta do 20. decembra.

VW investira v Brazilijo

Brazilska podružnica največjega evropskega proizvajalca avtomobilov Volkswagna je najavila, da bo v prihodnjih štirih letih v Brazilijo vložila 3,5 milijarde dolarjev. Kot so sporočili iz VW, si želijo postati največji proizvajalec avtomobilov v Braziliji. Uprava sicer pričakuje, da ji bo do leta 2014 uspelo zvišati svojo prodajo avtomobilov na štiri milijone prodanih vozil na leto, kar je za 33 odstotkov več, kot jih prodajo sedaj.

Pripravila Nuša Brank